ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Onkološki pacijenti ostali bez lijeka

Onkološki pacijenti ostali bez lijeka

Institut za onkologiju ostao je bez lijeka “Zometa” namijenjenog pacijenata oboljelima od karcinoma, kojima se ova teška bolest proširila na kosti. Iz Montefarma za CdM pojašnjavaju da su procedure nabavke ovakvih ljekova često duge i komplikovane, što može prouzrokovati zastoje. Međutim, iz te ustanove za CdM ističu da je lek „Zometa“ pregovarački proces u toku, te da očekuju njegovu realizaciju u narednim danima.

Iz Kliničkog centra Crne Gore za CdM kazali su da je neko vreme prisutno isporučivanje nedovoljnih količina ljekova, ali i kašnjenja u isporuci, kao i da oni ne mogu uticati na redovnost snabdijevanja, te da je to u rukama Montefarme.

Naime, tokom prethodne nedelje onkološki pacijenti vraćeni su sa Instituta za onkologiju bez primljene – „Zomete“, koja predstavlja dio redovne terapije.

Prema saznanjima CdM-a, pacijentima je iz Instituta rečeno da se putem telefona svakodnevno informišu o tome kada će lekovi stići, jer oni nemaju unapred tu informaciju i nisu u mogućnosti precizno da je saopšte.

Iz Zdravstvene ustanove apoteke Crne Gore Montefarm saopštili su da nabavku ljekova vrše u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, kao i da procedure znaju biti komplikovane.

„Procedura ovakvih nabavki vrlo često su duge i komlikovane što u određenim slučajevima prouzrokuje vreme zastoje u povlačenju neophodnih ljekova”, kazali su za CdM iz Montefarma.

Iz te zdravstvene ustanove ističu da je lek koji nedostaje na Institutu za onkologiju „Zometa” pregovarački proces u toku.

„Za pomenuti lijek „Zometa“ pokrenut je pregovarački postupak, u skladu sa gore pomenutim zakonom, čija realizacija očekujemo u narednih nekoliko dana, nakon čega ćemo isti proslijediti odjeljenjima onkologije”, naveli su uu odgovoru CdM-u.

KCCG: Prisutno isporučivanje nedovoljnih količina ljekova i kašnjenja, ne možemo uticati na snadbijevanje za to je zadužen Montefarm

Iz Kliničkog centra Crne Gore za CdM kazali su da je neko vreme prisutno isporučivanje nedovoljnih količina ljekova i medicinskih sredstava, ali i kašnjenja u isporuci. Takođe, istakli su da Klinički centar ne može uticati na redovno i kontinuirano snadbijevanje ljekovima, te da je za to nadležan Montefarm kada su u pitanju javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

Iz KCCG su za CdM naglasili da Centar za medicinsko snadbijevanje te ustanove redovno naručuje potrebne količine ljekova i medicinskih sredstava AU Montefarm.

„Izvjesno vrijeme je prisutno, kako isporučivanje nedovoljnih količina ljekova i medicinskih sredstava, tako i kašnjenja u isporuci odnosno kraća ili dugotrajnija deficitarnost. U tom smislu pojačano vodimo komunikaciju da ovakve situacije blagovremeno prevaziđemo, tako da smo informisani od Montefarm-a da problemi u snadbijevanju, odnosno zastoji, nastaju u procedurama nabavki koje ta ustanova sprovodi, zbog čega se dešava da povremeno ima zastoja u snadbijevanju ljekovima i medicinskim sredstvima KCCG-a, što je primer iu konkretnom slučaju“, naveli su iz KCCG-a.

Dakle, u odgovoru CdM-u su objasnili da organizacione jedinice KCCG, što je slučaj i sa Institutom za onkologiju (IO), ne mogu unapred znati kada će neki lek koji nedostaje biti dostupan jer navedene informacije ne mogu biti blagovremeno dostavljene.

Zometa nije lek koji utiče na maligne ćelije niti osnovni vid lečenja malignih bolesti“

Takođe, napominju da „Zometa“ nije lek koji utiče na maligne ćelije niti osnovni vid lečenja malignih bolesti.

„Što se tiče same Zomete (i njegove zamjene) Bondronata, u pitanju su ljekovi iz grupe bisfosfonata i ne predstavljaju specifičnu onkološku terapiju to jeste hemio, biološku, imuno ili hormonsku terapiju. Nijesu ljekovi koji utiču na maligne ćelije niti osnovni vid lečenja malignih bolesti. Svi pacijenti koji primaju ljekove iz ove grupe primaju uz to i neki vid specifične onkološke terapije, odnosno lek koji utiče na maligne ćelije primarnog tumora gde god da je on dao metastaze“, objasnili su iz KCCG.

Sa druge strane, metastaze u kostima imaju i kombinovane i pomoćne terapije poput pomenutih bisfosfonata ili lokalnog tretmana zračenjem, ističu iz Kliničkog centra.

„Praksa je da se bisfosfonati ordiniraju na četiri nedelje tj. 28 dana ali isto tako ovi ljekovi se mogu ordinirati i na osam ili 12 nedjelja. Šta više kod pacijentkinja sa karcinomom dojke koji je dao metastaze u kostima nakon primene od jedne godine po standardnom režimu na 28 dana, preporučuje se režim koji se primenjuje jednom u tri meseca. Takođe i kod pacijenata sa karcinomom prostate, kod kojih je česta lokalizacija metastaza upravo koštani sistem, režim ordiniranja lekova nakon primene duže od jedne godine je na dva do tri meseca“, objašnjavaju iz te zdravstvene ustanove.

Klinički centar, kako su kazali, ne može uticati na redovno i kontinuirano snadbijevanje.

„Zbog svega navedenog, i pored napora ljekara i osoblja Centra za medicinsko snadbijevanje KCCG da blagovremeno budu obezbijeđeni svi neophodni lekovi za pacijente, KCCG ne može uticati na redovno i kontinuirano snadbijevanje. Još jednom napominjemo da je AU „Montefarm” nadležan za redovno i kontinuirano snadbijevanje ljekovima i medicinskim sredstvima svih javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, te je samim tim o svim problemima koji postoje u lancu nabake nadležan da i jedini ovlašćen da pravu informaciju o trenutnom stanju u snadbijevanju“, istakli su iz KCCG-a.

Lijek “Zometa” u Crnoj Gori nalazi se na osnovnoj listi ljekova Fonda za zdravstveno osiguranje, a tenderska cijena pakovanja je 34,98 eura.

Izvor-CdM

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.