četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / OO GP URA: Sa novom grejnom sezonom nova katastrofalna prekoračenja

OO GP URA: Sa novom grejnom sezonom nova katastrofalna prekoračenja

Gradjani Pljevalja su se sa prvim snijegom, drastičnim padom temperature i početkom grejne sezone suočili sa enormnim satnim povećanjem štetnih materija u vazduhu. Tako su u subotu 7. oktobra PM 10 čestice tokom čitavog dana bile značajno veće od dozvoljenih da bi u jednom vremenskom periodu bile i 16 puta veće od dozvoljenih parametara po informacijama sa mjerne stanice u gradu.

Lokalna uprava na čelu sa DPSom iskazala je svoju nemoć da bilo šta konketnije uradi. Pokušaj izgradnje Mini toplane u gradu je doživio potpuni neuspjeh jer je od obustavljanja tendera u februaru ove godine od strane lokalne uprave državnoj Komisiji za kontrolu javnih nabavki trebalo više od pola godine da donese odluku o poništenju tendera na osnovu žalbi učesnika tendera. Tačno onoliko vremena koliko je bilo potrebno da se završi još jedna gradjevinska sezona u gradu. Pored toga jasno je da se godinama unazad prolongira izgradnja drugog bloka TE Pljevlja i nasušna toplifikacija grada.

Od svih mjera koje je propisala Vlada CG nastavlja se jedino sa realizacijom kratkoročnih mjera nabavke briketa i peleta iako ova mjera nije donijela nikakve rezultate proteklih godina. Nisu pomogle ni izjave stručne javnosti da novi energenti ne mogu smanjiti uticaj štetnih PM10 čestica u vazduhu. Uz to cijene ovih energenata su ove godine veće nego ranijih godina. Uz to ove godine je primjetno i mnogo manje interesovanje gradjana za nabavku ovih energenata.

Krajnje je vrijeme da predstavnici svih partija u lokalnom parlamentu iskažu jedinstven stav i donesu mjere koje bi bile proslijedjenje nadležnim ministarstvima na usvajanje. Sasvim je jasno da je Vlada CG žrtvovala gradjane Pljevalja i da podgorički vlastodršci i ne pomišljaju da izdvoje značajnija sredstva iz državnog budzeta za sanaciju katastrofalne ekološke i zdravstvene situacije u gradu.

Gradjane Pljevalja očekuje još jedna teška grejna sezona sa enormnim prekoračenjima štetnih čestica u vazduhu i velikim rizikom za vlastito zdravlje i zdravlje svoje djece. Jasno je da bez smjene republičke vlasti nema rješavanja teških ekonomskih, socijalnih, ekoloških i zdravstvenih problema gradjana Pljevalja. Gradjani su jedini koji mogu na sledećim izborima smjeniti neodgovornu vlast koja žrtvuje zdravlje vlastitih gradjana radi privatnih interesa domaćih i stranih tajkuna.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Dok premijer putuje, gorivo postaje luksuz

Cijene goriva će od utorka biti veće za četiri do sedam centi po litru. Građani …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.