četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / OONSD:Eklatantni primjeri korupcije

OONSD:Eklatantni primjeri korupcije

Poštovani građani Pljevalja, zbog katastrofalnih rezutata i kriminalnih radnji u lokalnoj upravi i privrednim društvima čiji je osnivač opština, DPS onemogućava direktni prenos Skupštine iako je poslovnikom, članom 74 definisano da lokalni javni emiter prati i direktno prenosi tok sjednice.

Nepune dvije godine u naš parlament uveden je medijski mrak, skrivajući od građana, prvenstveno Pljevalja, a i šire javnosti donošenje najznačajnijih odluka za građane Pljevalja. Donose se: Programi rada Skupštine, Programi svih privrednih društava i ustanova čiji je osnivač opština, donosi se završni račun budžeta, izvještaj o radu predsjednika opštine, izvještaji o radu svih privrednih društava i ustanova čiji je osnivač opština.

Zato smo prinuđeni da vas koliko toliko informišemo o određenim dešavanjima sa sjednica Skupštine.

Prilikom rasprave o Programu rada DOO „Vodovod“ Pljevlja, predsjednik kluba odbornika NSD, Milan Mijo Lekić postavio je više pitanja direktoru Vodovoda – Čedu Gospiću  i rekao:

  • Pitam Vas, gospodine Gospiću, kada ste poslednji put prijavili poreze i doprinose na zarade. Pitam Vas zato što znam da ste to učinili poslednji put u šestom mjesecu 2018.godine a trebalo bi da znate Vi kao pravnik da je to utaja poreza, i da je to krivično djelo po članu 224 Krivičnog Zakonika Crne Gore – evo posla za Upravu prihoda i državno javno tužilaštvo samo ako hoće da rade svoj posao.
  • Pitam Vas kada ste poslednji put platili poreze i doprinose na zarade radnika pošto se hvalite da ste finansijski stabilizovali Vodovod a znam da ste to uradili poslednji put u oktobru 2017.godine.
  • Pitam Vas da li znate koja je svrha izrade Programa i da li ste pročitali Zakon o komunalnoj djelatnosti. Pitam Vas zato što znam da nećete poštovati ni ovaj program kao što niste ni ovih godina do sada.

Ovo pitam zato što ste u 2017.godini izvršili nabavku mašina i opreme iako niste bili predvidjeli Programom, iako je tu obavezu imala lokalna uprava po članu 14 Zakona o komunalnim djelatnostima. Na drugoj strani smanjujete ionako bijedne plate radnicima za 10% i hvalite se da ste to jedini uradili u Crnoj Gori od svih privrednih društava i ustanova.

Niste Vi, gospodine Gospiću, tu nabavku izvršili  radi dobra radnika i Vodovoda već ste to radili da bi se ugradili u cijenu i napljačkali.

Plaćali ste mašine i opremu po trostruko većim cijenama a HTZ opremu i po 6 puta većim cijenama nego što su stvarne i realne.

U sledećim tabelama su prikazane cijene po kojima je Vodovod vršio nabavku  a uporedo i koje su maksimalno moguće cijene za tu vrstu mašina i opreme.

 

TABELA I
Mašine i alati Plaćeno po računima (sa pdv-om) U VODOVODU MAKSIMALNE CIJENE ZA KOJE SE MOGU KUPITI ISTE
 Motorni sjekač TS 800 sa kolicima i nožem 7.240,32 € 2.500,00 €
Motor honda GX za vibro ploču 4.601,73 € 1.000,00 €
Mašina za sučeono zavarivanje sa stezačima i ulošcima 14.994,00 € 5.000,00 €
Vibro ploča 8.206,24 € 2.000,00 €
Sajla za čišćenje kanalizacije 3.708,51 € 250,00 €
Kombinovana mašina CASE 580 ST sa priključcima (hidraulični čekić i mješalica za beton) 115.000,00 € 97.000,00 €

 

TABELA II
HTZ oprema
Naziv Plaćeno u VODOVODU maksimalne cijene po kojima se mogu kupiti iste
  jed.cijena jed.cijena
Šlemovi 17,85 2,99
Radna odijela 47,26 20,00
Kišne kabanice 38,87 15,00
Rukavice 5,92 1,80
Čizme 28,30 17,10
Prsluci (grudnjaci) 47,31 38,00
Ljetnje kape 9,39 5,00
Zimske kape 31,99 10,00
Kišna odijela 46,37 30,00
Futrovane čizme 47,33 18,00
Ribarske čizme 57,85 40,00

 

Ovo je najeklatantniji primjer korupcije.

 

Pozivam državno javno tužilaštvo da provjeri ove podatke i preduzme mjere zaštite društvene imovine. Ako hoće i smiju da rade svoj posao – izviđajni postupak je završen.

Pitam Vas, gospodine, Gospiću, koliki je račun za vodu pomoćnika direktora za ekonomsko-pravne odnose i člana borda direktora, čovjeka koji je najodgovorniji upravo za naplatu računa za vodu – Mladena Dragaševića, čovjeka koji prima platu od Vodovoda preko 1000 eura. Pitam Vas zato što znam da mu je račun 1756 eura, a ima obraza da utužuje sirotinju za dug manji od 50 eura i tako im stvara sudske troškove.

Ali, imao je Mladen od koga naučiti, Gospiću, od Vas – ni vi niste nikada platili nijednu komunalnu uslugu, ni vodu ni grijanje dok ja nisam došao na mjesto direktora Vodovoda.

Pitam Vas koliko ima trenutno zaposlenih u DOO Vodovod zato što znam da ima 121, zato što znam da 2014.godine, kada sam ja podnio ostavku na mjesto direktora DOO Vodovod, bilo zaposlenih 131 radnik a u međuvremenu je po više osnova smanjen broj radnika za 18 (uzimanje otpreminina, penzije i nažalost smrtni slučajevi). Napravili ste jedan sramni čin otpuštanje 7 radnika kao tehnološki višak iako je opšte poznata činjenica da nema opštine, privrednih društava i ustanova da nema tehnološkog viška ne samo u Pljevljima nego širom Crne Gore, što je više puta i sam predjsednik opštine Đačić priznao  a Vi ste to jedini uradili u Crnoj Gori i napravili nacionalnu i političku diskriminaciju a na njihova mjesta primali ste nove DPS poslušnike.

 

Informativna služba NSD Pljevlja, obavještava da svi oni koji žele da pogledaju detaljnije dešavanja sa protekle Skupštine, mogu pronaći kompletan snimak na YOU TUBE  –  „RTV PLJEVLJA“

 

 

 

INFORMATIVNA SLUŽBA

OPŠTINSKOG ODBORA NOVE SRSPKE DEMOKRATIJE PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.