nedelja , 26 maja 2024
Početna / Vijesti / Politika / OOSNP: Đačić i članovi Upravnog odbora „Vodovoda“ dužni da nadoknade štetu građanima

OOSNP: Đačić i članovi Upravnog odbora „Vodovoda“ dužni da nadoknade štetu građanima

Upravni sud Crne Gore poništio je odluku pljevaljskog Doo „Vodovod“ o poskupljenju vode koja je bila na snazi godinu i po i time konačno i bez prava žalbe ustanovio da je ista donijeta suprotno zakonu.

Rješavajući po tužbi članova SNP-a, ovaj sud je našao da je odluka nezakonita iz razloga što je istu potpisao i odobrio predsjednik Opštine, bez odluke Skupštine opštine kako je to propisano Statutom ovog preduzeća i Statutom opštine Pljevlja kao njegovog osnivača.

Radilo se, dakle, o očiglednoj manipulaciji i samovolji kako organa upravljanja „Vodovoda“, tako još izraženije i nelegitimnog predsjednika Opštine Mirka Đačića, koji je, po već ustaljenom običaju, preuzeo funkcije koje mu ne pripadaju i za šta nije ovlašćen.

Ogidledno je da su nezakonitim i nesavjesnim postupanjem članovi Upravnog odbora „Vodovoda“ i sam predsjednik Opštine nanijeli značajnu materijalnu štetu svim građanima Pljevalja. „Vodovod“ je, naime, nezakonito stekao značajna finansijska sredstva, jer je cijena vode po toj Odluci povećana za jednu trećinu i u tolikoj mjeri su računi za utrošenu vodu bili uvećani punih osamnaest mjeseci.

Mora se priznati da je količina bahatosti i samovolje koju su ispoljili u ovom slučaju i članovi Upravnog odbora „Vodovoda“ i nelegitimni predsjednik Opštine takva da joj se ne može naći sličan primjer nadaleko.

Sada se postavlja pitanje kako i na koji način će, nakon njenog poništenja postupiti kreatori ove Odluke. Bilo bi sasvim logično da su već prvog dana po dobijanju presude Upravnog suda izašli pred lice javnosti i saopštili šta će uraditi da bi nadoknadili štetu građanima i vratili im nezakonito oduzete pare. Nažalost, to je za sada izostalo, a sigurni smo da će sve uraditi kako bi izbjegli tu obavezu i time zadržali nezakonito stečena sredstva. Priznanje krivice od strane Upravnog odbora „Vodovoda“ i predsjednika Opštine značilo bi i priznanje njihovog svjesnog i namjernog djelovanja na štetu građana što inače povlači i neke druge sankcije shodno važećoj pravnoj regulativi.

Znajući koliko su truda i jedni i drugi uložili tokom proteklu godinu i po da bi izmislili način na koji bi naknadno uskladili pomenutu Odluku sa Statutom Opštine s pravom sumnjamo da će ponuditi bilo kakvo rješenje kojim bi nadoknadili štetu potrošačima vode, ali smo, s druge strane, sigurni da će uskoro nadležni sudski organi primiti ogroman broj tužbi od strane građana kojima će biti tražen povraćaj opljačkanog novca od strane Doo“Vodovod“ i nelegitimnog predsjednika opštine Pljevlja.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Ako nad srpskim narodom nije učinjen genocid onda ni jedan narod ne zna šta je to”

Lider Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, u saopštenju je poručio da se dvije i po …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.