subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Politika / OOUCG:Nedogovornost lokalne uprave vodi gašenju privrede

OOUCG:Nedogovornost lokalne uprave vodi gašenju privrede

Opštinski odbor Ujedinjene Crne Gore na jučerašnjoj sjednici konstatovao je da se stanovnici opštine Pljevlja i radnici lokalnih preduzeća suočavaju sa nizom problema zbog lošeg rada upravnih odbora, nadležnih sekretarijata, te da lokalna vlast, izuzev konkursa za male grantove podrške malim i srednjim preduzećima i podsticanja programa obuke na radnom mjestu, nije stvorila povoljan poslovni ambijent za napredak lokalne privrede.

Opština bogata sirovinom i prostranstvom tu prednost do sada nije iskoristila za razvoj, niti je poreskim olakšicama privukla kredibilne investitore koje bi prepoznali svoj interes za ulaganje u Pljevlja a kamoli omogućila uspješnije poslovanja lokalnim malim i srednjim preduzećima. Ne samo da nije bilo investicija nego je zbog lošeg rukovođenja izgubljeno jedno opštinsko preduzeće a pod znakom pitanja je i poslovanje preduzeća Lokalni putevi. Zabrinjavajuća je činjenica da lokalna vlast nije vršila poslove nadzora poslovanja nad opštinskim preduzećima zbog čega se desilo da je, i pored brojnih organa lokalne uprave, službi i upravnog odbora, Preduzeće za lokalne puteve dovedeno u poziciju da duguje oko 600.000 evra za neplaćeni PDV. Opštinska javna preduzeća su 2015. godine, po Zakonu o privrednim društvima,  preregistrovana u društva sa ograničenom odgovornošću od javnog interesa, kako bi se u budućnosti razbio monopol u radu i omogućila privatizacija istih. Od tada su bila u obavezi da obračunavaju PDV na izvršene usluge od javnog interesa, što preduzeće čiji je osnivač Opština Pljevlja u prethodnom periodu nije radilo zbog čega je njegovo poslovanje dovedeno u pitanje poreskim dugovanjem peko pola miliona evra. Neupitna je važnost poslovanja Loklanih puteva koje održava preko 400 km lokalnih puteva. Razlog za teško stanje u većini lokalnih preduzeća, osim prekomjernog političkog zapošljavanja, djelimično je u činjenici da je ranija državna politika dozvolila javašluk u javnim finansijama omogućavajući isplatu samo neto zarada, bez bruto doprinosa, što je dovelo pred bankot i pljevaljsku Agenciju za stambeno-komunlane poslove, koja je ove godine mogla, da je opstala, uposliti veći broj radnika jer se u opštini realizuju poslovi energetske efikasnosti vrijedni 800.000 evra.

Nedopustiva su enormna prekoračenja ugovorenih radova ne rekonstrukciji i izgradnji tri putna pravca u opštini Pljevlja, vrijednih preko 32 miliona evra, zbog kojih su stanovnici imali samo povećane troškove u održavanju svojih automobila. Radovi u iznosu od 8,7 miliona evra, koje izvodi Tehnoput, na izgradnji putnog prvaca Vrulja – Mijakovići, u dužini 8 km, trebali su da budu završeni do 8. juna 2020. godine. Rekonstrukcija regionalnog puta Pljevlja – Metaljka, otpočela u avgustu 2019,  prva faza u ukupnoj dužini od 16,998 km, vrijedna 12,09 miliona evra, koju izvodi Crnagoraput nije završena u ugovorenom roku od 18 mjeseci. Preduzeće “Crnagoraput”, od avgusta 2020. izvodi radove vrijedne 8,2 miliona evra na rekonstrukciji 13 kilometara puta Pljevlja – Mihajlovica, a trebalo je da budu završeni za 12 mjeseci. Od 2017. godine govori se o donaciji NR Kina koja je obezbijedila 7 miliona evra za projekat rekonstrukcija mosta na rijeci Tari, u dužini od 366 m i rekonstrukciju i izgradnju prilaznih saobraćajnica u dužini od 500 m ali do realizacije posla nije došlo. Ni obezbjeđeni milioni evra nisu bili dovoljni da izvođači radova završe ugovorene poslove što umjesto da se koristi za skupljanje poena treba da posluži za naplatu penala zbog kašnjenja u izvođenju radova.

Da postoji odgovornost u radu upravnih odbora ili lokalnih organa, da funkcioniše pravna država lakše bi dolazilo do realizaciije potpisanih ugovora o izvođenju radova a lokalna preduzeća bi stabilno poslovala.

Ujedinjena Crna Gora će se zalagati da se odgovorno i domaćinski upravlja državnom imovinom i da partijska knjižica nikada više ne bude preporuka za bilo čije zaposlenje.

Saopštenje za javnost OO Ujedinjene Crne Gore

 

logo Ujedinjena CG

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

spajic i milatovic

Spajić i Milatović osnivaju Pokret Evropa sad

Bivši ministri finansija i socijalnog staranja i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović zvanično …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *