četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Opominju policajce da ne komentarišu litije

Opominju policajce da ne komentarišu litije

SMATRAJU DA TIME NARUŠAVAJU UGLED I INTEGRITET SLUŽBE

Menadžement Uprave policije poziva na razgovore službenike koji se na društvenim mrežama bave politikom Etičkom odboru MUP-a do sada nijesu upućene inicijative, niti su formirani spisi predmeta zbog učešća policajaca u šetnjama zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Tražio od policajaca da ne iznose političke stavove: Veljović
Tražio od policajaca da ne iznose političke stavove: Veljović (Foto: Boris Pejovic)

Zbog izražavanja stavova na društvenim mrežama za sada nijedan policajac nije novčano kažnjen.

Službenici Uprave policije i MUP-a nijesu odgovarali ni pred komisijom za Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova zbog učešća u litijama širom države, koje organizuje SPC, a nakon donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Etičkom odboru, do sada, nijesu upućene inicijative, niti su formirani spisi predmeta po tom pitanju”, piše u odgovoru MUP-a.
Službenici policije i MUP-a kao i ostali građani, po Ustavu Crne Gore, imaju pravo na izražavanje vjerske pripadnosti, a ni Kodeks policijske etike ih ne ograničava da to pravo koriste.

Policijskim kodeksom u članu 6 jasno je definisano da policajci moraju poštovati etička načela kao ne bi narušili ugled službe, ali i da u privatnom životu ne smiju koristiti službenu legitimaciju niti položaj koji imaju u službi… U članu 7 Policijskog kodeksa se navodi da je policajac i van dužnosti dužan da pomogne licima u nevolji, ali i da spriječi radnje koje dovode do narušavanja javnog reda i mira, ugrozi živote ljudi ali i teritorijalni integriritet i imovinu države.

Tokom litija, koje se organizuju zbog donošenja zakona, učestvuju i neki aktivni policajci i službenici MUP-a, a policajac iz Bara Ilija Zeković krajem januara čak je nosio i krst na čelu kolone u tom gradu.

Masovne litije, koje organizuje SPC, su do sada mirno organizovane i nije bilo narušavanja reda i mira.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović tražio je krajem decembra, od službenika da poštuju dostojanstvo građana, ali i da se lijepo ponašaju na društvenim mrežama i da ne iznose svoje političke ni vjerske stavove…

Naglasio je da i kada primjenjuju policijska ovlašćenja vode računa o pravima građana, svom i integritetu Uprave policije.
Veljović je šefovima svih sektora i odjeljenja poslao dopis sa naznakama čega se sve policajci moraju pridržavati, o čemu je obavijestio i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.