nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Opština Novo Goražde nakon ratnih razaranja i finansijskog propadanja staje na noge

Opština Novo Goražde nakon ratnih razaranja i finansijskog propadanja staje na noge

Opština Novo Goražde nakon ratnih razaranja i finansijskog propadanja staje na noge
Razvoj vide u proizvodnji hrane i odgovornom radu
Iako je u prethodnim godinama, kao jedna od najmlađih opština u Republici Srpskoj, bila opterećena brojnim finasijskim problemima, Opština Novo Goražde trenutno ima stabilne finasije. Posebno je bio težak period sveopšte zaduženosti lokalne uprave i blokade svih opštinskih računa. Nakon potpunog finasijskog pada u 2015. godini, gdje zaposleni nisu primali zarade a u opštinskim prostorijama nije bilo električne energije, zbog neplaćenih računa, usledio je period stabilizacije. Načelnica opštine Mila Petković je zajedno sa svojim timom krenula polako ali sigurno da mijenja situaciju u ovoj maloj opštini, koja ima manje od četiri hiljade stanovnika ali koja se nalazi na veoma značajnom prostoru i sa veoma vrijednim kulturno-istorijskim nasleđem.
-Opština Novo Goražde nastala je 25. aprila 1993. godine pod imenom Srpska opština Goražde. Od svog formiranja opština je mijenjala imena u Srpsko Goražde pa je jedno vrijeme naziv bio Ustiprača, da bi od 10. 08. 2009. godine dobila naziv Novo Goražde. Od svog osnivanja, opština Novo Goražde se suočava sa problemima kao što su: ratna razaranja, negativna stopa prirodnog priraštaja, nedovoljno razvijena infrastruktura, nedostatak urbanog prostora, preduzeća koja ne rade ili rade smanjenim kapacitetom, a sve zbog neuspješno provedenih privatizacija preduzeća što u konačnici utiče na nemogućnost zaposlenja stanovnika. Zbog svega navedenog, veliki broj stanovnika, posebno mladi, odlaze u razvijenije dijelove Republike Srpske ili u inostranstvo, kaže u razgovoru za „Pljevaljske novine“ načelnica Petković i pojašnjava da je došla na mjesto načelnika opštine u momentu kada je finasijska situacija bila užasna i kada su svuda bili samo dugovi.
Petkovićeva nam je kazala da je izuzetno odlučna da se bori za bolje Novo Goražde i da ne želi da popusti pred brojnim izazovima i problemima, kao i da nije spremna da pravi bilo kakve kompromise na štetu opštinske uprave. Tvrdi da ima isti odnos i stav kada je u pitanju poljoprivdni kooperant ili vlasnik nekog privrednog društva i da joj je na prvom mjestu jačanje razvoja ove sredine.
-Budžet Opštine za 2022. godinu iznosi 2.500.000 KM. Planirana budžetska sredstva su realna i ostvaruju se prema planiranoj dinamici. Dugo vremena smo rješavali probleme nagomilanih dugova iz ranijeg perioda, pa je većina sredstava budžeta odlazila na otplatu dugova. Nakon konsolidacije opštinskih finansija, sada u budžetu izdvajamo značajna sredstva za kapitalne projekte. Za realizaciju kapitalnih projekata, veoma značajna podrška je Vlade Republike Srpske, koja nam obezbjeđuje sredstva za projekte koje mi ne možemo finansirati iz našeg budžeta, kaže Petkovićeva i dodaje da je politika opštinskih vlasti orijentisana na implementaciju strateških ciljeva definisanih u Strategiji razvoja opštine Novo Goražde za period od 2020 do 2027. godine i održavanju stabilnosti Budžeta.
-Godišnja procjena sredstava i izdataka za svaku fiskalnu godinu radi se na bazi strateškog plana razvoja i zadovoljenja potreba građana. To znači da se primjenjuje Budžet koji je ostvariv i stabilan, a da su u strukturi budžetskog dokumenta prepoznati definisani ciljevi, politike, programi i usluge, kazala je Petkovićeva i poručila da se razvoj čitave opštinske teritorije treba da zasniva na razvoju proizvodnje hrane, jer je drinsko područje veoma pogodno za sve vidove poljoprivrede i stočarstva.


-Imajući u vidu prirodne i geografske odlike, opština Novo Goražde nalazi se na regionalnoj raskrsnici magistralnih puteva koji opštinu povezuje sa susjednim opštinama i širim okruženjem, pri čemu se opština nalazi u blizini značajnih privrednih i društvenih centara. Geografski položaj opštine Novo Goražde je veoma povoljan i pruža mogućnosti za unapređenje privrednog i ukupnog razvoja. Mogu se istaći dva projekta koje opština Novo Goražde nudi potencijalnim invetstitorima, a to su projekti: Realizacija mogućnosti koje posjeduju objekat i lokacija DC ”Gradina” i Projekat „SOČA“- uzgoj gljiva šii-take i šampinjona u podzemnom objektu. Osnovni resurs opštine Novo Goražde je poljoprivredno zemljište koje se prostire na površini od 3094 ha, što čini 25 % ukupne teritorije opštine. Shodno tome, poljoprivreda, odnosno iskorištavanje poljoprivrednih potencijala je jedna od mogućih grana razvoja naše opštine, imajući u vidu da imamo oko 3000 ha obradivog zemljišta, a uz to skladišno-prerađivački kapaciteti hladnjače HIP EKS su garant otkupa, prerade, čuvanja i plasmana poljoprivrednih proizvoda. Uz vodene resurse na ovom poljoprivrednom zemljištu je moguće organizovanje uzgoja raznih voćarskih i povrtlarskih kultura, zaključila je Petkovićeva.

Boks 1
U opštini 26 zaposlenih
-Opštinska uprava ima ukupno 26 zaposlenih, obaveze se redovno izvršavaju prema zaposlenima, ali i prema ostalim budžetskim korisnicima, kazala je Petkovićeva i pojasnila da prema poslednjem popisu stanovništav iz 2013. godine Novo Goražde ima 3 117 stanovnika.
Boks 2
Turizam razvijati kroz regionalni razvoj

  • Turizam na području opštine Novo Goražde moguće je razvijati srednjoročno, jedino u okviru jedinstvene regionalne turističke ponude, gdje bi bila uvrštena turistička ponuda opštine, imajući u vidu da u ljetnim mjesecima kroz opštinu Novo Goražde prolazi značajan broj putnika, kazala je Petkovićeva i pojasnila da je za razvoj turizma jako bitno izgraditi kulturno-omladinski centar ali i iskoristiti bogato kulturno-istorijsko nasleđe, posebno kada je u pitanju druga po starini štamparija kod Srba, odnosno Goraždanska štamparija, koja je radila u periodu od 1519-1523. godine.
  • Text objavljen u Pljevaljskim novinama

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …

Posle 30 godina u Pljevljima ce biti odrzano takmicenje Prvi glas Pljevalja …Dvije veceri polufinale …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.