subota , 1 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Ekonomija / Opština Pljevlja nastavlja ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u gradu, vrijednost planiranih radova preko 6,5 miliona eura

Opština Pljevlja nastavlja ulaganje u rekonstrukciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u gradu, vrijednost planiranih radova preko 6,5 miliona eura

Odgovornim planiranjem, izradom tehničke dokumentacije i osnaživanjem komunalnog preduzeća doo „Vodovod“, Opština Pljevlja je tokom 2021. godine nastavila i intenzivirala radove na rekonstrukciji i izgradnji hidrotehničkih objekata sistema vodosnadbjevanja grada i upravljanja otpadnim vodama.

Usvajanjem državnog i opštinskog budžeta stvorili su se uslovi za otpočinjanje pripreme radova na poboljšanju vodosnadbijevanja građana Pljevalja, a sve u cilju stvaranja uslova da Pljevljaci piju kvalitetnu vodu bez obzira na veoma složen sistem vodoopskrbe. Takođe tokom ove godine se očekuje i značajnije ulaganje u kanalizacionu mrežu kako bi nedavno izgrađeno Postrojenje za preradu otpadnih voda radilo u punom kapacitetu.

Očekivana ulaganja u ovom sektoru sa državnog i opštinskog nivoa će ove godine premašiti vrijednost od 6,5 miliona eura.

Prethodnih godina je pripremljena projektna dokumentacija, riješeni imovinsko-pravni odnosi i oslobođen teren za izgradnju tri nova postrojenja za preradu pitke vode za građane Pljevalja. Prošle godine su završeni radovi na rekonstrukciji postojećeg Postrojenja za preradu izvorske vode Pliješ vrijedni 900.000 eura, počeli su radovi na izgradnji postrojenja Bogiševac vrijednosti preko 400.000 eura.

Ove godine počinju i radovi na novom postrojenju Pliješ vrijednosti preko 2,8 miliona eura, za preradu jezerske vode iz akumulacije Otilovići, finansiranih od strane države. Po okončanju administrativnog postupka za donaciju od strane države Slovenije objaviće se međunarodni tender za izbor izvođača radova na postrojenju Breznica vrijednosti 1,7 miliona eura, s tim da je pola novca obezbijeđeno iz državnog budžeta.

Ove godine se očekuje i završetak potpuno novog sistema upravljanja vodosnabdijevanja grada, ukupne vrijednosti preko 500.000 eura koji će omogućiti automatsku kontrolu kvaliteta i prečišćavanja pitke vode, upravljanja dovodom i distribucijom vode kao i detekcijom kvarova.

Prošle godine su otpočeli radovi na rekonstrukciji i izgradnji potpuno novog dovodnog cjevovoda za snabdijevanje visoke i niske zone od  Pliješi do grada. Prva dionica u dužini od 660 metara se finansira opštinskim budžetskim sredstvima, dok će nastavak radova u vrijednosti od 1,5 miliona eura biti finansiran iz državnog budžeta. Ove godine Opština Pljevlja će po usvajanju plana javnih nabavki, u martu mjesecu raspisati i tender za izgradnju cjevovoda za visoku i nisku zonu u ulici Ivana Milutinovića, procijenjene vrijednosti 200.000 eura.

Nastaviće se i radovi koje za potrebe Opštine Pljevlja već pet godina izvodi komunalno preduzeće doo „Vodovod“ na rekonstrukciji i adaptaciji postojeće distributivne mreže u gradu, gdje je već zamjenjeno preko 100 km distributivne mreže i završeni radovi u centralnoj gradskoj zoni. Planirana vrijednost radova za ove namjene je 250.000 eura, s tim da će se distributivna vodovodna mreže i priključci za potrošače biti rekonstruisani u ulicama Banijska, Blaža Jovanovića, Avalska, Salka Aljkovića, Vlatka Samardžića, Dušana Obradovića i Mojkovačka.

Upravljanje otpadnim vodama je strateški projekat lokalne uprave koji se realizuje u saradnji sa WBIF i evropskim sredstvima, kroz dvije faze koje su uključivale izradu projektne dokumentacije, studija izvodljivosti i izvođenja radova. Do sada, u okviru prve faze, je izgrađeno Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Židovići vrijednosti 6 miliona eura (3,5 miliona eura grant EU), kao i glavni dovodni kolektor vrijednosti preko 1 milion eura (grant EU). U toku je priprema druge faze projekta rekonstrucije i izgradnje fekalne i atmosferske kanalizacije procijenjene vrijednosti preko 7 miliona eura. Za realizaciju druge faze se očekuju grant sredstva iz EU ne manje od 50%.

S druge strane, sa komunalnim preduzećem doo „Vodovod“ se već izvode radovi na adaptaciji i rekonstrukciji sekundarne kanalizacione mreže za koje postoji projektna dokumentacija. Ove godine su planirani radovi u vrijednosti preko 600.000 eura i to za izgradnju atmosferske i fekalne kanalizacije u ulicama: Omer bega Bajrovića, Sutjesci, Avalskoj, Dušana Obradovića, Sava Dimitrijevića i naseljima Donji Komini, Radosavac, naselju oko Mljekare, Dolovi III i Korman.

Kabinet predsjednika Opštine Pljevlja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Niže akcize na gorivo ostaju do kraja oktobra

Država se već više od četiri mjeseca odriče dijela prihoda od akciza na gorivo, zbog …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.