nedelja , 27 novembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Opština Pljevlja u pilot projektu šta nakon prestanka proizvodnje uglja

Opština Pljevlja u pilot projektu šta nakon prestanka proizvodnje uglja

Na koji način će gradovi ili regioni zavisni od uglja opstati kada se ugasi proizvodnja uglja, što je u zemljama EU planirano do 2050. godine, jedan od načina traženja odgovora biće u programima energetske ili pravedne tranzicije. Pilot projekat Evropske komisije na temu energetske tranzicije “Inicijativa za program razmjene uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini” omogućiće opštinama  pristup finansijama potrebnim za realizaciju projekata i programa tranzicije, dostupnim kroz različite izvore preko Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke. Opština Pljevlja je odabrana za učestvovanje u programu “Inicijativa za program razmjene uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini” koji ima za cilj pružanja podrške otvorenom dijalogu svih društvenih aktera, zainteresovanih za pravednu energetsku tranziciju koja uključuje prestanak korištenja uglja i prelazak na održive izvore energije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u Ukrajini.

Cilj programa je da se podrži otvoren dijalog više zainteresovanih strana o postepenom ukidanju uglja i pravednoj tranziciji na održive izvore energije I zajedničko istraživanje puteva do pravedne tranzicije u regijama uglja a u kontekstu posvećenosti EU rješavanju klimatskih promjena i postizanju ciljeva Pariškog sporazumai  ambicije da postane prva ugljen-neutralna ekonomija do 2050. godine.

Inicijativa će pružati podršku kroz pet mjera. Prva je otvorena platforma kroz koju će se organizovati aktivnosti i događaji sa ciljem jačanja dijaloga interesnih strana (stakeholder-a) iz svih regiona. Kroz programe razmjene iskustva biće upoznati sa iskustvima članica EU stečenim kroz Inicijativu za regione uglja u tranziciji, koja je uspostavljena  2017. godine. Kroz Edukativnu akademiju regiona uglja ponudiće ciljane obuke na teme upravljanja, uključivanja zajednice, ekološke rekultivacije i promjene namjene zemljišta i imovine. Nadležnim iz javnog sektora iz odabranih pilot regiona, biće obezbjeđena ekspertska tehnička pomoć u izradi mape puta tranzicije.

Inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa šest međunarodnih partnera:  Svjetska banka, Sekretarijat Energetske zajedniceEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW), i Evropski koledž iz grada Natolin kako bise ojačao dijalog između regiona i svih interesnih strana, kroz razmjenu znanja, jačanje kapaciteta i razmjenu između EU i regiona koji zavise od uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Opština Pljevlja je formirala delegaciju sastavljenu od različitih subjekata, koji će biti angažovani u razmjeni regiona, koju čine dva predstavnika lokalne uprave, po jedan predstavnik Rudnika uglja AD Pljevlja i EPCG, zatim Udruženja privrednika iz Pljevalja, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Minsitarstva kapitalnih investicija i predstavnika LJE Radio televizije Pljevlja.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Oblačno sa slabim padavinama

U Crnoj Gori danas će biti pretežno oblačno sa slabom kišom, na sjeveru uglavnom sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.