ponedeljak , 20 maja 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Opštini stiglo rješenje da plati 330 hiljada, Uprava prihoda – Upozoreni na obaveze

Opštini stiglo rješenje da plati 330 hiljada, Uprava prihoda – Upozoreni na obaveze

Iako po osnovu koncesija na šume kompanija „Vektra Jakić” duguje Opštini Pljevlja oko četiri miliona eura, Uprava prihoda u ovoj godini pokušava da po drugi put blokira račun lokalne uprave i naplati potraživanja u iznosu od 330 hiljada eura. Pomenuti dug „Vektre Jakić” upravo je trebala da naplati Uprava prihoda prethodnih godina i da ovaj novac proslijedi Opštini Pljevlja. To se nije desilo, a Uprava prihoda je u januaru blokirala račun Opštine i prinudnim putem izvršila naplatu 330 hiljada eura. U februaru je stiglo novo rješenje kojim se traži naplata još 330 hiljada eura, odnosno tri mjesečna iznosa za poreze i doprinose na opštinske zarade. U lokalnoj upravi ne kriju da su iznenađeni ovakvim načinom naplate, strahujući da postoji opasnost ako se ovako nastavi da će doći do finansijskog kolapsa.

-Dobili smo novo rješenje o naplati 330 hiljada eura. Uputićemo žalbu na ovo rješenje i tražiti da se problemi riješe u razgovoru između lokalne uprave i Ministarstva finansija- kazao je juče za „Dan” predsjednik opštine Igor Golubović uz napomenu da ako se nastavi sa prinudnim naplatama da će u martu doći do prvih finansijskih problema.

Golubović kaže da je dolaskom na mjesto predsjednika opštine 2019. godine odmah uveo obavezno plaćanje, uz neto platu, poreza i doprinosa, i da je te godine isplaćeno dugovanje za četiri mjeseca, a u 2020. godini dugovanje za osam mjeseci. Golubović poručuje da su u lokalnoj upravi spremni na razgovore sa Ministarstvom finansija te da je vjeruju da time može doći do rješenja problema, kako za dug lokalne uprave tako i za dug prema lokalnoj upravi od strane „Vektre Jakić” po osnovu koncesija za šume. Prema njegovim riječima teško je blokirati i lokalna preduzeća u sred zime.

-Mislim da su razgovori jedino rješenje jer kako blokirati preduzeće „Grijanje” koje pruža usluge grijanja u momentu kada je u gradu temperatura minus 15 stepeni. Kako blokirati račun preduzeća „Lokalni putevi” u momentu kada treba od snijega čistiti seoske puteve i kada je snijeg u Bobovu dva metra – ističe Golubović i podvlači da se razgovorima mora tražiti rješenje.

Iz Uprave prihoda su ipak proteklih dana poručili da razumiju problem funkcionisanja lokalnih preduzeća ali da su iz lokalne uprave trebali ozbiljnije da shvate njihova upozorenja.

-Svjesni smo činjenice da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne saomuprave i da su iste u direktnoj funkciji građana, ali uprkos tome, i u ovoj kategoriji obveznika moramo uspostaviti veći stepen poreske discipline, odnosno obezbijediti redovno servisiranje poreskih obaveza od strane istih – navodi se u saopštenju Uprave prihoda.

Upozoreni na obaveze

Iz Područne jedinice Uprave prihoda saopšteno je u prethodnom periodu menadžment Opštine, koja je osnivač lokalnih preduzeća, upozoren na potrebu racionalizacije troškova, dostavljanja plana optimizacije broja radnih mjesta i sprovođenja ostalih koraka kako bi se obezbijedilo održivo funkcionisanje Opštine i lokalnih preduzeća i redovno servisiranje dospjelih poreskih obaveza.

– Sobzirom na to da nam niko nije dostavio plan racionalizacije troškova, plan uvećanja prihoda niti biznis plan za period za koji namjerava tražiti odlaganje – reprogram obaveza, Područna jedinica Uprave prihoda nastaviće aktivnosti na naplati prihoda shodno zakonu i propisanim ovlašćenjima- saopšteno je iz Uprave prihoda.

 

Dug za poreze i doprinose 11.600.000 eura

U januaru pored opštinskog računa, blokirani je i računi preduzeća „Grijanje“, „Lokalnih puteva“, „Čistoće“ i Radio –televizije Pljevlja. Neka od preduzeća su izašla iz blokade, a neka još nisu. Međutim, i ona preduzeća koja su izašla iz blokade ostala su bez sredstava za rad.

Opština sa lokalnim preduzećima duguje 11. 600.000 eura za poreze i doprinose. Veći dio ovih dugovanja obuhvaćen je reprogramom potpisanim sa Upravom za prihode. Ispostavilo se da se politika Vlade prema Pljevljima ne mijenja bez obzira ko je ministar, a ko premijer. Naravno za to što se koncesije na šume nijesu redovno naplaćivale i novac nije proslijeđivan pljevaljskoj opštini, niko ne odgovara.

Izvor PVportal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Državni dug na kraju decembra 4,06 milijardi eura, 59,23 odsto BDP-a

Ukupan državni dug, bez depozita, na kraju decembra prošle godine je iznosio 4,06 milijardi eura, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.