ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / OŠ „Boško Buha“; škola koju karakteriše zajedništvo

OŠ „Boško Buha“; škola koju karakteriše zajedništvo

U prethodnoj godini renovirane su sve prostorije u PO Ilino brdo, urađeno je grijanje na pelet, vanjska stolarija i fasada, nova vodovodna instalacija.

Adaptirane su sve prostorije i učionice u PO Komini, te renovirali svi kabineti, učionice i kancelarije u matičnoj školi i od ove školske 2019/2020. godine škola se grije na pelet.

U sklopu PO Komini je otvorena vaspitna jedinaca JPU “Eko bajka”.

“Nešto što bismo mogli da istaknemo na samom početku kao karakteristiku ove škole jeste saradnja kolektiva bez koje ne bismo mogli postizati dobre rezultate. Kvalitet nastave od prvog do devetog razreda je na visokom nivou: zajedno se trudimo da motivišemo djecu u sticanju novih znanja, samostalnom istraživanju kroz savremene vidove nastave, igru i druženje”, kazao je direktor ove škole Albin Kondo.

PONOSNI NA RAD INTEGRISANOG ODJELJENJA

On ističe da su posebno ponosni na rad Integrisanog odjeljenja.

“Mi smo jedna od škola koja ima zaposlenog defektologa. Uz pomoć logopedskog seta i vibrafona, koje naša škola posjeduje, defektologu je olakšan posao od prošle godine. U okviru odjeljenja oformljena je senzorna soba uz pomoć Ambasade Japana. Takođe, sa ponosom možmo reći da u našoj školi inkluzivna nastava funkcioniše odlično. Nastavno osoblje na čelu sa menadžmentom škole opredijeljeno je da na kvalitetan način uključi sve učenike u nastavni proces i zadovolji njihove obrazovne potrebe. Zajednički cilj nam je srećno i zadovoljno dijete u sigurnom okruženju. Smatramo da je uspješna jedino ona inkluzija gdje su djeca koja su uključena, zadovoljna i srećna i gdje su upotpunjene njihove potrebe”, naglašava Kondo.

Saradnja škole sa lokalnom zajednicom se ostvaruje često, i svake godine više, prilikom obilježavanja važnih datuma na svjetskom nivou, zatim na opštinskom i na školskom nivou. Prilikom obilježavanja tih datuma sve više se uključuju i roditelji.

Volonterski klub ove škole nesebično učestvuje u mnogobrojnim lokalnim i školskim aktivnostima. Pored ovog kluba, učeničke organizacije su: Dječji savez, Mladi gorani, Parlament, kao i Podmladak Crvenog krsta koji svake godine na državnom nivou ostvaruje zapažene rezultate.

PRIJATELJSKI ODNOS

“Mi smo škola u kojoj postoji slobodna saradnja i prijateljsko i konstruktivno međudjelovanje na relaciji učenik nastavnik direktor. Škola koja može odgovoriti na potrebe savremenog čovjeka u promjenljivom društvenom okruženju. Škola je ustanova u kojoj se ni na trenutak ne smije izgubiti iz vida učenik pojedinac i njegove potrebe. Svaki je učenik jedinstveno i kompleksno biće, tako da i zajednički obrazovni sadržaji treba da budu protkani humanim i toplim odnosom, a mora se učiniti što je moguće više da učenik u školi dobije mogućnost razvijanja svih dimenzija ličnosti”, navodi Kondo.

On, takođe, ističe da je ova škola savremena i funkcionalna zahvaljujući stalnom tehnološkom opremanju.

“U budućnosti ćemo se truditi da održimo kvalitet redovne nastave na visokom nivou, da opremimo kabinete savremenim učilima za rad, da obezbijedimo nastavnicima napredovanje u stručnim znanjima i vještinama, da omogućimo učenicima da razvijaju potencijale u različitim područjima (socijalno angažovani rad, volonterski rad, nauka, umjetnost…) i zadovoljavanje različitih interesa putem niza novih vannastavnih aktivnosti i vanškolskih aktivnosti. Smatram da putem sistema obrazovanja možemo obogatiti strukturu društva, porodice i profesije, jer škola je most između porodice i društva kao cjeline”, napominje Kondo.

Nekadašnji učenik OŠ “Boško Buha” Lazar dodaje da u ovoj školi vlada povjerenje između učenika i nastavnika, te da se uvijek radi nešto novo.

“U školi vlada druženje, sloga i međusobno povjerenje između učenika i nastavnika. Zadovoljan sam nastavom i sviđa mi se zato što uvijek radimo nešto zanimljivo”, naglašava Lazar.

Najuspješniji mladi biolozi

U OŠ “Boško Buha” posebno su usješni članovi Sekcija mladih biologa, koji na Olimpijadi znanja osvajaju jedno od prva tri mjesta. Isto tako, tradicionalno funkcionišu sekcije: dramska, košarkaška, fudbalska, atletska, informatička, recitatorska, literarno novinarska itd.

izvor: Dnevne novine

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

​Loša organizacija odgodila isporuku peleta Pljevljacima

​Za subvencionisani pelet prijavilo se 1.150 domaćinstava,a dobilo ga je 285, tvrde u lokalnoj upravi …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.