ponedeljak , 27 maja 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Osmi narodni sabor u Bobovu i inicijativa za gradnju crkve

Osmi narodni sabor u Bobovu i inicijativa za gradnju crkve

Pored spomenika u Bobovu podignutog nekadašnjim borcima do 1918. godine, učesnicima oslobodilačkih buna i ratova za oslobođenje od turske i austrougarske okupacije, juče je, održan osmi  Narodni sabor, kao znak poštovanja na hrabre pretke  i očuvanja tradicije druženja uz pjesmu i takmičenja.

Nakon pomena preminulim borcima koji je služio jeromonah Zosim, polaganja vijenaca, najstariji mještanin Bobovac Tadija Sandić  odobrio je zemljiste za gradnju crkve u Bobovu. Na Saboru je rečeno da smo dobili Blagoslov od naseg Vladike Atanasija za gradnju crkve na Bobovu. Za ktitore crkve prijavilo se već pet  sugrađana koji vjeruju da će izgraditi bogomolju u Bobovu.

Inicijator podizanja spomenika u Bobovu, Desimir Sandić pozdravio je prisutne, posebno  pobratime iz Babina, Čelebića i Kratova, sa kojima su se pobratimli ove godine.Desimir je lično obećao da će sve uplate za gradnju crkve biti proknjižene I javno objavljenje u medijima i budućoj monografiji o crkvi.

U programu su nastupili narodni guslari, više etno pjevačkih grupa a narodnu muziku organizovao je Dragan Cvijović. Program je uspjesno vodio  Vukojca Sandić,  Bobovac iz Beograda. Vašaru je prisustvovalo nekoliko stotina građana, većinom sa strane.
Juče, 27. Jula, asfaltiran je kilometar puta prema Bobovu a Bobovci više od pola vijeka očekuju da dobiju put kojim se može normalno voziti. Najviše šume posječeno je na bobovskom prostoru a sav novac od koncesionih naknada potrošen je na gradsku administraciju, tako da vrijedni gorštaci lome auta po bobovskoj kaldrmi koju uništavaju upravo kamioni koji odvoze balvane iz bobovskih šuma.

U takmičenju bacanja kamena s ramena pobjedio je Nikola Damjanović, u skoku iz mjesta u dalj  pobijedio  je Aleksa Rončević. U disciplini  navlačenja konopca, zbog nepravilnosti, nije bilo  pobjednika a  drugo mjesto osvojio je Bogoljub Tesović.

Desimir kaže da su ove godine organizovali ručak za 150 lica a kako bi bilo što masovnije druženje za sledeću godinu planiraju da se ranije izvrši prijavljivanje i uplata za zajednički ručak.

Bobovo 19. sabor 8.O Zosim BobovoSPOMENIK U bOBOVUBobovo takmičenjebOBOVO 2019BOBOVO PJEVAČICA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Još bez registra pedofila, sudovi poslali nepotpune podatke

Registar pedofila u Crnoj Gori koji je trebalo da bude gotov u decembru još uvijek …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.