subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Otac Gojko Perović crnogorskim zvaničnicima: Oprezno s izjavama o vjerskim obredima

Otac Gojko Perović crnogorskim zvaničnicima: Oprezno s izjavama o vjerskim obredima

 

Niko se nikada nije zarazio putem pričešća

Otac Gojko podsjeća da Crkva u tom kontekstu, po ko zna koji put, ponavlja jasne i razgovjetne činjenice:

„Niko se nikada (u istoriji dugoj 2000 godina) nije zarazio putem pričešća u Crkvi, a prošli smo kroz razne globalne epidemije od antičkih pojava kuge do variole vere… Pričešće se u Pravoslavnoj Crkvi vrši na ovaj način, bez prekida, hiljadama godina. Tako su ljude pričešćivali Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Sveti Petar Cetinjski. Tako su se pričešćivali naši preci“, podsjeća otac Perović.

Istovremeno dodaje da pravoslavna crkva u Crnoj Gori poštuje sve državne propise donijete u pogledu suzbijanja najnovije epidemije, te da će poštovati i ovu najnoviju i najoštriju koja se tiče privremenog obustavljanja učešća laika (građana) na crkvenim službama, ali i da je sve prije i sve mimo pozitivnih državnih propisa Crkva obavljala i obavljaće u skladu sa svojom vjekovnom praksom i odgovornošću zrelih ljudi i savjesnih građana

„Otuda, nema potreba da mimo ovakvog odnosa saradnje i razumjevanja Crkve i države, u ovom teškom i složenom trenutku, bilo ko od političara ružno govori o onome što je svetinja za veliki broj crnogorskih građana. Sad nam treba strpljenja i međusobnog razumjevanja – više nego ikada do sada, a mi hrišćani vjerujemo da će Gospod dobro dati svima nama, u danima koji su pred nama“, jasan je otac Gojko Perović.

 

izvor: sputnjik: mitropolija

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jeromonah-Rafailo-Boljevic-774x484

Predavanje jeromonaha Rafaila o apostoslskom postu

Jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine, održaće predavanje na temu „Apostolski post“, u četvrtak 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *