sreda , 10 avgusta 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Otvoren Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina

Otvoren Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina

 

U cilju poboljšanja socijalne inkluzije i unaprijeđenja sistema socijalne i dječije zaštite u Pljevljima , 29. oktobra, svečano je otvaren  novi servis Dnevni centar  za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina, koji je opremljen kadrovski i prostorno, u okviru JU Dnevni centar. Na ceremoniji otvaranja  prisustvovali su predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović sa saradnicima, državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović i direktorica ustanove Svetlana Dujović, korisnici usluge i njihovi roditelji.

Predsjednik Opštine  Igor Golubović kazao je da je lokalna uprava svojim budžetom djelimično finansirala  rad JU Dnevni centar, a zbog izmjene zakonodavnog okvira kompletno budžetiranje biće na teretu Opštine Pljevlja i iznosiće oko 180.000 evra, čime će se participacije za boravak korisnika u ustanovi, sa članova porodice prebaciti na budžet Opštine. Opština Pljevlja će ta sredstva nadomjestiti na osnovu Pravilnika o visini sredstava za razvoj, odnosno finansiranje usluga socijalne i dječije zaštite i kriterijuma za njihovu raspodjelu, od Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

„Ovaj projekat je potvrda vizije države i lokalne uprave da gradimo infrastrukturu koja će biti u funkciji poboljšanja kvaliteta života vulnerabilnih kategorija. Ne smijemo zaboraviti da je iz Pljevalja, prije skoro 20 godina kroz osnivanje NVU „Zračak nade“, pokrenuta borba za bolji kvalitet života djece sa smetnjama u razvoju  i odraslih lica sa invaliditetom. Tada je, prije svega nekolicina žena, naših heroina, krenula u borbu za bolje sjutra svojih najmilijih. Možda bez nekog dugoročnog plana, ali strpljivo i malim koracima, one su te zbog kojih su danas Pljevlja primjer dobre prakse, kako u državi, tako i u regionu, po pitanju velikog broja servisa podrške osobama sa invaliditetom i djece sa posebnim potrebama”, kazao je  Golubović.

Otvoreni Dnevni boravak za osobe sa invaliditetom starije od 27 godina je rezultat projekta „Razvoj i pružanje licenciranih usluga socijalne i dječije zaštite za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju i odrasla lica sa invaliditetom starija od 27 godina“  koji realizuju JU Dnevni centar Pljevlja i NVU „Zračak nade“, koji finansiraju EU i Vlada CG, u okviru programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu. Projekat su finansijski podržali i Opština Pljevlja, Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i  medija, UNICEF i Ambasada Kraljevine Norveštke.

 

Svečano otvoren Dnevni centar za starije od 27 g
Svečano otvoren Dnevni centar za starije od 27 g

otvaranje Dnevnog C 27

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

JOKOVIĆ PORUČIO

„Neće faliti životnih namirnica tokom zime“ Vlada garantuje da neće faliti ni jedne životne namirnice …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.