subota , 20 jula 2024
Početna / Život / Ove „prljave“ predmete u našim domovima najčešće čuvamo predugo

Ove „prljave“ predmete u našim domovima najčešće čuvamo predugo

Određeni predmeti u našem domu prljaviji su nego što mislimo, a upravo to utiče na njihov rok trajanja te ih je potrebno mijenjati u određenim vremenskim razmacima.

Ilustracija Ilustracija (Foto: Pixabay)

Mnogi od nas čuvaju različite predmete u svom domu čak i onda kada više nisu pogodni za upotrebu. U zavisnosti od vrste predmeta postoji i vremenska odrednica u kojoj bi ih trebali promijeniti.

Među predmetima koje najčešće čuvamo predugo ističu se jastuci, posteljine, drvene daske za sječenje, kao i spužve za pranje suđa.

Jastuci – da ste danas kupili novi jastuk, za šest mjeseci bi se udvostručio na težini zbog znoja, kože, mirisa i prašine koju upija. Testovi su pokazali da su jastuci često prljaviji od unutrašnjosti toaleta. U skladu s tim potrebno ih je promijeniti u roku od pet godina.

Posteljine – Preporučuje se da se peru bar jednom sedmično na 60 stepeni, a unatoč tome njihov „rok trajanja“ je tri do četiri godine, a čak se preporučuje da nakon dvije pronađete zamjenu.

Spužve za pranje suđa – Ovo su vjerovatno najprljaviji predmeti u vašoj kuhinji i često su prožeti raznim vrstama bakterija, uključujući i one koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Trebali biste ih svakodnevno prati, a preporučuje se da ih bacite nakon mjesec dana korištenja.

Drvene daske za rezanje – Neke porodice imaju drvene daske za sječenje koje se prenose kroz generacije, ali one možda nisu previše higijenske. Drvena daska za rezanje mogla bi trajati pet godina, ali ako pukne potrebno ju je promijeniti i ranije.

Dušeci – Upijaju tjelesne tečnosti i predstavljaju plodno tlo za bakterije. Koristite vodootporni štitnik da mu produžite životni vijek, ali ćete ga i dalje morati mijenjati svakih pet do osam godina.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ne možete da prestanete da jedete kada ste pod stresom

Jedenje pod stresom često je izazvano nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.