četvrtak , 22 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Ovo je gore od korone, poručuju iz Zbljeva i traže hitno rješavanje problema

Ovo je gore od korone, poručuju iz Zbljeva i traže hitno rješavanje problema

Haos, sudnji dan, ovo je gore od korone – industrijska prašina koja nas svakodnevno zasipa za deponije Mljevac, kažu mještani Zbljeva čije se kuće vazdušnom linijom nalaze na 300 m od deponije. Na poziv mještana Zbljeva novinar Pljevaljskih novina i sam se uvjerio o muci koju sugrađani trpe, kažu decenijama. Za pet minuta oči i nos bili su ugroženi prašinom od koje ne može da se gleda normalno.

U kući Radinke Petrović (56) hodnik kao da je posut nekim sitnim pjeskom, koji se nalazi po ormariću za cipele, cipelama a u spavaćoj sobi dormeo dušek poprimio je crnu boju. Radnika kaže da svaki čas drži krpu u rukama i riba prašinu, od koje ne može da se diše. Njen suprug Vasilije upokojio se prije tri godine od karcinoma pluća i jetre i Radinka kaže da je svemu doprinijelo zasipanje sa deponije.

Vidiš kako nam duva non stop, kaze Misko  Stanimirovič , cija kuca najbliza deponiji. On kaze da su ugrozene i kuce Ivana Lončara, Gorana Kneževića, Zorana Mićka Kneževića, Žaje i Miša Mišovića. Zvao je ekološkog inspektora Seja Đukića  ali ga je on uputio da zve drugog je trenutno ne radi.

Mještani su ogorčeni nemarom koji pokazuje rukovodstvo Termoelektrane i lokalne uprave i pozivaju ih da hitno riješe problem, urednim održavanjem deponije, koji se danima odbvija pred očima i nosom svih sugrađana jer ni u gradu ne može da se diše od prašine. Tvrde da od 1990. Godine deponija nikada nije bila  vodeno ogledalo zbog čega se prašina rasipa. U Pljevjima je trenutno 26 stepeni celzijusa a duva vjetar brzine 29 m jer su ugrožene oči, usta, nos, pluća.

Pitaju se ako su funkcioneri sebi dali plate koliko im treba, zašto mještane ne sleduju bar subvencije na struju jer decenijama trpe posledice nečije neodgovornosti i svi apeli od prije tri decenije da se problem riješi nisu dali rezultat. Dokle tako, gospodo političari i privrednici, pitaju mještani Zbljeva ističući da jedino što su iz EPCG čuli je poziv na strpljenje, pa neka dođu da ribaju i peru po njihovim kućama posledice svoga nerada.

Ormar za obucu pun pjeska sa Maljevca
Ormar za obucu pun pjeska sa Maljevca
Pjessk i u predsoblju
Pjessk i u predsoblju

20200515_11412120200515_113843

Dusek prekriven pjeskom
Dusek prekriven pjeskom
Kuca Radinke Petrovic zasuta prasinom
Kuca Radinke Petrovic zasuta prasinom
Ni kapa ne stiti od prasine
Ni kapa ne stiti od prasine
Pljevlja zasuta pjeskom
Pljevlja zasuta pjeskom
Potok zasut pjeskom
Potok zasut pjeskom
Pjesak na autu u garazi
Pjesak na autu u garazi

IMG-d0def798e6277bebfca8eab5b9b0fe3c-V20200515_115430

Svakodnevno zasipanje sa Maljevca
Svakodnevno zasipanje sa Maljevca

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Prosvjetari štrajkuju dok se ne potpiše sporazum

Prosvjetni radnici u Crnoj Gori i danas će štrajkovati. Iako je na sinoćnjem sastanku s …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.