nedelja , 21 jula 2024
Početna / Život / Ovo su znakovi da ne pijete dovoljno vode

Ovo su znakovi da ne pijete dovoljno vode

Da bismo utolili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. Ali ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu.
Mnogi ne obraćaju previše pažnje na reakciju tijela kada mu nedostaje voda i time nanose veliku štetu svom organizmu.

Znakovi na koje bi trebalo obratiti pažnju su sljedeći:

Suva usta

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usta, jezika i usne duplje. Ali, ako vam su usta suva, znači da je vaše tijelo već dehidrirano.

Da li ste ikada pretjerali sa alkoholom i da li se sjećate koliku potrebu ste imali za vodom jutro nakon toga? Trebalo bi da slušate svoje tijelo i zadovoljite njegove potrebe.

Isušena koža

Koža je najveći organ, kome treba mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidratacije, koja može da dovede do ozbiljnih posljedica.

Nedovoljno vode smanjuje mogućnost tijela da se znoji i tako izbaci toksine iz organizma.

Suve oči

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju naročito će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

Bol u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 odsto vode.

Ako želimo da spriječimo neprijatno trenje kostiju prilikom svakog koraka, skakanja, vježbanja i trčanja, trebalo bi da pijemo odgovarajuće količine vode.

Smanjenje mišićne mase

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manje vode u tijelu automatski je povezano i sa smanjenjem mišićne mase.

Redovino ispijanje vode prije, tokom i nakon vježbanja daće tijelu gorivo da izdrži napore i smanji posljedice treninga.

Osjećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u tijelu.

Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, tijelo mora da je pozajmi od drugih dostupnih organa, zbog čega se osoba osjeća loše, pa se sporije i oporavlja od bolesti.
Napadi gladi

Dehidriranost vara mozak, pa on šalje signale tijelu da je gladno. Napadi gladi se dešavaju u svako doba dana i noći, a bude čak i iz sna. Ali konzumiranje hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na tijelu.

Loša probava

Girušica je samo jedan od signala pretjerane količine kisjeline u želucu kao posljedice nedostatka vode. Voda vlaži probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crijevima, kao i pojavu zatvora.

Smanjena potreba za odlaskom u toalet

Manjak vode u tijelu utiče i na potrebu mokrenja. Ako ne idete u toalet barem četiri do sedam puta tokom dana, pijete premalo vode.

Tamnija boja mokraće upućuje takođe da lošu hidrataciju tijela.

Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu.

Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ona postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i djeluje starije nego što bi trebalo da bude, piše Zadovoljna.hr.
Izvor-rtcg portal

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Ne možete da prestanete da jedete kada ste pod stresom

Jedenje pod stresom često je izazvano nekim nezdravim silama koje bismo željeli maknuti iz svojeg …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.