subota , 28 januara 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Pacijenti sa Internog sami traže otpust, smještaju ih u iste sobe sa kovid pozitivnim

Pacijenti sa Internog sami traže otpust, smještaju ih u iste sobe sa kovid pozitivnim

Ni nedelju dana nakon pisanja Pljevaljskih novina o kolapsu na Internom odjeljenju, usled nedostatka internista, ljekari koje je, prema riječima direktora Opšte bolnice Erduana Lalovića, uputio krizni štab Ministarstva zdravlja, nisu stigli u Pljevlja, a situacija na ovom odjeljenju je u međuvremenu eskalirala. Od tridesetak pacijenata na odjeljenju je ostalo svega pet, a neki od njih traže otpust na svoju ruku, ne smo zbog neodostatka specijalista, već i zbog činjenice da sa njima, u iste sobe smještaju kovid pozitivne pacijente. Pritom, te pacijente koji se nalaze na liječenju usled drugih zdravstvenih tegoba, liječi jedan ljekar specijalista, koji radi u Kovid stacionaru.

U želji da provjerimo tačnost ovih informacija, razgovarali smo sa medicinskim osobljem Internog odjeljenja, koji su nam kazali da je situacija haotična, da su zabrinuti i za svoje zdravlje, te da usled neorganizovanosti i neodgovornosti menadžmenta može doći do tragičnih posledica.

– Umjesto najavljenih ljekara, poslata su nam tri specijalizanta, neurologije, interne i urgentne medicine, koji po pravilu ne bi smjeli ništa da urade bez nadzora ljekara specijaliste. U poslednja dva mjeseca imali smo preko 20 kovid pacijenata na Internom odjeljenju koji su tu boravili više dana u istim sobama sa pacijentima koji su imali infarkt, sa pacijentima sa neregulisanim šećerom i ostalim internističkim problemima. Poslednjih dana na odjeljenju prođe od tri do pet kovid pozitivnih pacijenata. Na isti ulaz ulaze oni koji nemaju infekciju i pacijenti koji su pozitivni. U isto vrijeme i isto obučeno medicinsko osoblje (vizir, maska i rukavice) radi sa pacijentima koji su pozitivni na koronu i sa onima koji nisu, kažu medicinske sestre, dodajući da su se više puta obraćale menadžmentu Opšte bolnice, te da su zbog loše organizacije prepušteni sami sebi.

Prosto je, kako ističu, nevjerovatno da menadžment ne shvata koliku opasnost sa sobom nosi direktno izlaganje virusu pacijenata sa internističkim problemima.

– Loša organizacija će urušiti kompletan sistem. Jednostavno je nepojmljivo da ne postoji trijaža, odnosno razvrstavanje pacijenata po hitnosti kliničke slike kako bi se izbjeglo miješanje inficiranih pacijenata sa onima koji imaju druge zdravstvene tegobe. Na naše dopise menadžment nije odgovarao, niko nas nije upitao za predloge oko organizacije rada. Šta će biti sa našim životima i zdravljem naših porodica, a da ne govorimo o zdravlju naših pacijenata – ističu medicinske sestre sa kojima smo razgovarali.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

AMSCG: U prekidu putni pravci Mojkovac – Đurdjevića Tara, Rožaje – Kula – Peć

Iz AMSCG savjetuju opreznu vožnju prilagodjenu vremenskim i saobraćajnim uslovima. U nižim predjelima Crne Gore …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.