subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / Patrijarh Irinej upozorio na moguće fizičke obračune, pa i „prolivanje krvi“ u Crnoj Gori

Patrijarh Irinej upozorio na moguće fizičke obračune, pa i „prolivanje krvi“ u Crnoj Gori

„POSTOJE INDICIJE DA BI SE TAKO NEŠTO MOGLO DOGODITI“

„Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci“, ocijenio je Irinej

Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej (Foto: Betaphoto)

 

On je odbacio kao neistinite navode vlasti u Podgorici da su Ostrog, Morača, Cetinjski i drugi manastiri u Crnoj Gori bili državna imovina do 1918. godine koja je potom prešla u srpske ruke.

„To ne samo da nije istina nego je srpska crkva rodila i podigla Crnu Goru. Bez nje Crna Gora danas ne bi postojala i to je činjenica, jer su mitropoliti bili gospodari Crne Gore“, naveo je Irinej.

Dodao je da srpska država i crkva nemaju ništa protiv što je Crna Gora ponovo uspostavljena kao država.

„Oni su to i bili ali nemaju pravo da budu neprijatelji Srbiji i srpskom narodu. Današnje stanje u Crnoj Gori je velika šteta po sam narod i one koji se deklarišu kao Crnogorci“, ocijenio je patrijarh.

Naveo je i da su papa Franjo i „svi patrijarsi“ dali podršku srpskoj crkvi u Crnoj Gori povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti, dodajući da je jedino rješenje za prevazilaženje trenutnog stanja da taj akt bude povučen.

„Nema ni govora o vjerskoj slobodi već je želja da se dođe do svetinja i imanja i da se povjere nazovi mitropolitu Mirašu Dedeiću koji je raščinjen zbog nekih nedjela. Želja vlasti je da ima svoju autokefalnu crnogorsku crkvu, što ovaj narod nije prihvatio“, ocijenio je Irinej.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.