četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Patrijarh Porfirije: Društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Riječ Božiju

Patrijarh Porfirije: Društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Riječ Božiju


Patrijarh Porfirije blagoslovio je početak dvonedeljnog posta posvećenog  Uspenju Presvete Bogorodice. Tom prilikom govorio je o otvorenom instagram stranici „Patrijarh Porfirije“. Prenosimo integralno saopštenje 

Braćo i sestre,

Dragi prijatelji,

Osetio sam obavezu da vam se danas obratim, najpre da bih pravoslavnima poželeo blagosloven početak posta  posvećenog Presvetoj Bogorodici i slavnom događaju Njenog uspenja, odnosno kraju njenog zemnog života i preseljenju na Nebo. Želim vam da predstojećih desetak dana, koliko je to god moguće, provedete u miru, da u radosti proslavite predstojeći praznik Preobraženja Gospodnjeg, a da molitve za bližnje, za naš rod i čitav svet uputite Presvetoj Bogomajci čija duša je, kako je i prikazano na veličanstvenoj sopoćanskoj fresci, u rukama njenog ljubljenog Sina, Spasitelja sveta.

Drugi razlog je veliko interesovanje za stranicu „Patrijarh Porfirije“ koja je sa mojim blagoslovom i učešćem otvorena na Instagramu. Zaista, iskreno me je obradovalo da je već u prvih nekoliko sati tu stranicu počelo da prati više od 10.000 zainteresovanih. O tome se mnoštvo vernih, zatim novinara i drugih prijatelja, interesovalo preko Informativne službe Crkve, preko moje kancelarije, a i kod moje malenkosti lično, te ću odgovoriti koristeći sistematizovana pitanja poštovanog g. Slobodana Maričića, novinara srpske redakcije BBC-a.

1. Na još nepostavljeno pitanje „kako je i zbog čega odlučeno da patrijarh otvori Instagram?“, prekjuče je rečeno je da „Patrijarh želi da ovim putem izađe u susret izrazitom interesovanju vernih, ali i celokupne domaće i inostrane javnosti, o njegovom radu, stavovima i mišljenjima“. Danas ću odgovor dopuniti opšte poznatim zaključkom da ne samo tradicionalni, linearni mediji (štampa, radio i televizija), nego čak i internetski portali i sajtovi po brzini, globalnoj dostupnosti, pa i ekonomičnosti što je isto tako važno, zaostaju za tzv. društvenim medijima, a moje je mišljenje da je u tom smislu najefikasniji Instagram. Pozvaću u pomoć i reči samog Gospoda Hrista koji je apostolima, definišući misiju Crkve u svetu, rekao: „Što vam govorim u tami, kazujte na vidiku; i što vam se šapće na uši, propovedajte sa krovova!“ (Mt 10 27). Danas, su društveni mediji krov sa koga svima upućujemo Reč Božju.

2. Novinara BBC-a g. Maričića i druge prijatelje zanima i „kakve ćemo sadržaje tamo kačiti?“. Namera je da vernima Srpske Pravoslavne Crkve, ali i drugim zainteresovanim u našim zemljama i krajevima, ali i širom sveta, kroz reči o bilo kojoj važnoj aktuelnoj temi, i odgovarajućim ilustracijama, pre svega uputim poruku Jevanđelja, spasonosnu reč Hristovu, što predstavlja osnovnu ulogu Crkve u svetu.

3. I, na posletku, sa zadovoljstvom na pitanje „da li su u planu i drugi slični koraci“, ističem da, zajedno sa saradnicima, nameravam da unapredim misiju Crkve koristeći sve alate koje nam savremena tehnologija stavlja na raspolaganje.

Vaš prijatelj u Hristu,

+Porfirije

Izvor: Info-služba SPC

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.