subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Pejović i EPCG pregovaraju o novom ugovoru za KAP

Pejović i EPCG pregovaraju o novom ugovoru za KAP

“U DOGOVORENOJ DINAMICI IZVRŠAVAMO OBAVEZE”

„Uniprom je na bijeloj listi poreskih obveznika, a sasvim je sigurno da se novi ugovor ne može potpisati bez ispunjenja svih obaveza”

Veselin Pejović
Veselin Pejović (Foto: Luka Zeković)

“Upravo ovih dana smo u pregovorima sa kompanijom Uniprom o novom ugovoru i očekujemo potpisivanje tokom februara. Inače, poslovna praksa je da se novi ugovori zaključuju tek nakon ispunjavanja svih obaveza iz prethodnog tako da ćemo takvu politiku nastaviti i u narednom periodu sa svakim našim kupcem“, dodali su iz EPCG. Oni su naveli da ugovor definiše “poštovanje osnovnih principa po kome se cijena formira na bazi razumnog nivoa ostvarivanja profita i tržišne cijene električne energije”.
Iz energetske kompanije nijesu odgovorili na pitanje zašto su i kada prestali sa praksom isporuke struje za KAP tek nakon što iz aluminijumske kompanije avansno plate unaprijed jedan ili dio mjesečnog računa. U materijalu Skupštinu akcionara EPCG, održane prošlog ljeta, naveden je posljednji javno dostupan podatak da je KAP dužan EPCG 43.651.999 eura. U ovoj statistici je navedena bivša bankrotirana kompanija u stečaju, a nigdje nije bilo eventualnih obaveza Uniproma koji preostalom imovinom KAP-a gazduje od jula 2014. godine.

Tvrde da nema problema s fabrikom ingota

Na pitanja “Vijesti” da li je tačno da postoje problemi u novootvorenoj fabrici ingota (svečano otvorena prošle godine) i da li je probleme izazvala niža cijena aluminijuma i gotovih proizvoda ili nešto drugo, iz Pejovićeve kompanije su odgovorili:

“Uniprom, u skladu sa tržišnim potrebama, već izvozi ingote iz novootvorene fabrike silumina, kao što je i najavljeno tokom otvaranja. Prve količine su izvezene ka kompanijama Alcoa i Glenkor. Naprotiv, radi se užurbano i na izgradnji druge fabrike i već je dio opreme stigao, što nas posebno raduje jer će ovo biti izuzetna prilika za razvoj aluminijumske industrije i nova zapošljavanja. Kako bi javnost bila pravilno informisana, neophodno je sagledati čitav sistem prihoda i investicija”.

 

izvor: vijesti.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza

Opština Pljevlja uvela mogućnost onlajn plaćanja poreza Uprava lokalnih javnih prihoda u saradnji sa Službom …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.