subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Petkovdanska litija „Veseli se srpski rode“

Petkovdanska litija „Veseli se srpski rode“

Hiljade pljevaljskih vjernika bilo je u svečanoj litiji povodom hramovne slave Svete Petke predvođeni vladikom mileševskim Atanasijem i buenosajreskim Kirilom, koji su se u molitvenom hodu ulicama grada noseći dio moštiju svetih besrebrenika i ljekara Kozme i Damjana, molili za zdravlje i napredak svih ljudi.Litija je oživjela sjećanje na prošlogodišnje dane ljubavi prema svetinjama i zajedništvu.

Veličanstvena litija je krenula posle večernjeg bogosluženja ispred Crkve Svete Petke, i nakon molitvenog hoda vratila se na Trg Patrijarha Varnave gdje je održan kulturno-umjetnički program u kome je nastupila Danica Crnogorčević i hor “Gorica” iz Podgorice.  Pjesma “Veseli se srpski rode” odjekivala je Trgom Patrijarha Varnave koju je pjevala Danica anđeoskim glasom zajedno sa publikom i za koju je kao i za ostale, nagrađena gromoglasnim aplauzima.

Vladika Kirilo istakao je da je u vrijeme naših slavnih litija koje su se čule preko okeana bio u Argentini, ali je učestovao molitveno .

-Drago mi je što taj duh i danas ovde prisutan i slava Bogu, i ta sloboda koju nam daruje Bog i njegovi sveti. Kako pomenu vladika Atanasije, dva puta su Pljevlja oslobođena na Dan Svete Petke, a nadamo se da će i treći put uskoro ta sloboda u  Crnoj Gori  koja je počela do kraja biti savršena i da će konačno i naše vlasti znati koji smo narod i kuda idemo, ko su naši preci, šta treba da ostavimo našim potomcima,  i koji cilj da sledimo. Nadam se da će to biti prisutno i u svim našim opštinama i da takve vlasti  budu koje poštuju narodnu volju. A posebno svi mi treba da poštujemo volju Božiju – kazao je vladika Kirilo.

naslovna Liija sveta petka

Potpredsjednik Crkvenog odbora, Rajko Palibrk, književnik i publicista, poželio je srećan i Bogom blagosloven Dan naše zaštitnice i Svete čuvarke naših domova Svete Prepodobne mati Paraskeve.

-Neka nam bude srećna i Bogom blagoslovena slava naše crkve sabornice i utješiteljice, Svete Petke. Nek nam je srećan Petkovdan, Bogom određeni Dan grada Pljevalja.Vi ste i danas, i svih prethodnih godina ovim svetim sabornim krsnim hodom dodali svi po jedan kamen u duhovni Hram svete Petke koji lebdi nad nama i ovim gradom na krilima heruvima, a pred čijim oltarom svetu liturgiju poje Sveti Patrijarh Varnava Rosić.Vi ste oni koji ste svojim smirenošću, snagom svoga duha i svoje pravoslavne vjere cijelom svijetu pokazali kako se bori za slobodu i pravdu. Vi ste oni koji su svojim životima posvjedočili da ljubav sve prevashodi i da će ljubav spasiti svijet. Vi ste oni koji će zlatnim slovima biti upisani u vječiti kalendar postojanja Pljevalja – vi koji ste izveli najveličanstveniji duhovni preporod poslije Hrista, predvođeni našom svetom Srpskom pravoslavnom crkvom.Vi ste so ovoj zemlji.Jedan od braće, koji je među vama koji je sa nama bio na svakoj molitvenoj litiji tokom prošle godine, otkri mi danas da otpala grana sa lipe ispred njegove kuće miriše na tamjan. To je ona lipa u Odžaku na čije grane su vjekovima vješani Srbi a koja je prije sedam vjekova posađena u porti nemanjićkog manastira Vavedenja Presvete Bogorodice. I do sad su padale grane sa nje ali je tek ova zamirisala tamjanom. Eto i ova sveta lipa zna da sada ima kome da miriše mirisom tamjana, zna da su potomci onih koji su pod njom skončavali postali dostojni i svojih predaka i svojih potomaka – istakao je Palibrk uz pozdrav za pljevaljsku mladost, pljevaljske mladiće i djevojke učesnike ove i svih prethodnih litija.

.- naglasio je Palibrk.

Svetu liturgiju u Crkvi Svete Petke služio je vladika mileševski Atanasije sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije mileševske.

liturgija 1

Vladika Atanasije je u besjedi poručio da se „zaštitnica grada Prepodobna mati Paraskeva  iz roda našega Bogu približila i umolila, i zato joj se uvijek obraćamo, zato što će Bog uslišiti njene molitve“.

-.Prepodobna mati Paraskeva učestvuje i kao istorijska ličnost u ovome gradu . Ona je bila prisutna i svojom ljubavlji i svojim molitvama Bogu kada je ovaj grad bivao u najvećim stradanjima:  dva puta na Dan Svete Petke Pljevlja su oslobođena 1912. i 1918. godine – istakao je vladika Atansije.

liturgija 2

Nakon liturgije izrezan je slavski kolač, a treći put kumovi slave bili su porodica braće Milana i Vjekoslava Đurovića.Kumovi sledeće slave biće Pravoslavna omladina Pljevalja.

Za poseban doprinos Crkvi vladika Atanasije odlikovao je gramatom: Vjekoslava Đurovića, Žarka Gogića, Vukadina Laketića, Dejana Kneževića, Miloša Šarančića, Radovana Gogića, Božidara Mršovića, Jelenu Paldrmić, Milana Kneževića, Mika Mitrovića, Dika Petrovića, Radomira Bajovića, Dragomira  Bajića i preduzeće „Laco elektro“.

nagradjeni gramate

 

Opširnije u narednom broju „Pljevaljskih novina“

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.