subota , jul 2 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pismo zahvalnosti Episkopa mileševskog Atanasija potpisnicima podrške SPC

Pismo zahvalnosti Episkopa mileševskog Atanasija potpisnicima podrške SPC

Gospodo profesori, ljekari i studenti pljevaljski,

Djeco moja duhovna!!!

Hrstos vaskrse!

Srpska pravoslavna Crkva je kroz sve vjekove svoga postojanja bila spasonosna lađa koja je kroz uzburkana i nemirna mora vodila svoj narod vječnom spasenju. Kormilar te lađe je sam Gospod naš Isus Hristos, a najbliži saradnici su mu Sveti Sava i drugi najbolji i najumniji iz roda našega i zato na toj lađi nema slijepih putnika, niti izgubljenih duša.

U slavu Boga do nas je ovih dana stigla vijest da su odabrani pljevaljski profesori, ljekari i studenti javno, jasno i nedvosmisleno stali uz svoju Crkvu u odbrani vjekovnih svetinja.

Draga moja djeco duhovna, treba da znate da će vaša imena zbog toga čina biti  zlatnim slovima upisana u  povjesnicu našega naroda. Kao vaš arhipastir i molitvenik pred Vaskrslim Gospodom ja se divim vašoj istrajnosti i hrabrosti. Stajući otvoreno uz svoju Crkvu i svoj narod, vi ste svojim potpisima potvrdili svoj bogoljubivi i hristoljubivi put, ali znam da ste istovremeno zbog toga izloženi pritiscima, ucjenama i podmetanjima od strane progonitelja Crkve i Imena Božijeg. Uprkos svemu tome, vaše svijetlo djelo i vaša nepokolebljivost jasan su dokaz nadmoći naše hrišćanske vjere, nade i ljubavi nad svim ovozemaljskim nedaćama. Svojom podrškom Crkvi Hristovoj, vi ste kao pljevaljski profesori i ljekari dokazali da ste dostojni svete službe koja vam je od Boga povjerena, a studenti su pokazali da imamo omladinu kojom se mogu ponositi ne samo Pljevlja, već i cijela Crna Gora. Vi ste ponos i radost naše Svete Crkve.

Zbog trenutnih  medicinskih mjera o zatvaranju državnih granica, nisam u mogućnosti da se susretnem sa vama, da vas blagoslovim i lično vam zablagodarim na ljubavi koju ukazaste svojoj Crkvi, ali ću zato uputiti molitve Gospodu da izlije svoju blagodat na sve vas, na domove vaše i puteve kojim hodite.

U Boga se uzdam da ću u skorije vrijeme doći u Pljevlja, među moju milu i od Boga mi povjerenu pastvu, da zajedno proslavimo Gospoda našega u pljevaljskim hramovima, u kojima su Ga i ranije, sve do sada slavili i sveti naši prethodnici i mudri i časni učitelji.

Episkop mileševski

ATANASIJE

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Jeromonah-Rafailo-Boljevic-774x484

Predavanje jeromonaha Rafaila o apostoslskom postu

Jeromonah Rafailo (Boljević), iguman manastira Podmaine, održaće predavanje na temu „Apostolski post“, u četvrtak 30. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *