sreda , 12 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljske hit trobojke i grafiti iz Crne Gore

Pljevaljske hit trobojke i grafiti iz Crne Gore

Generacije Pljevljaka  prisjecaju se uspomena vezanih za prve podvige planinarenja na brdo Borovac, gdje je Tabla bila simbol svih tih radosnih druzenja. Ocigledno je nekim ljudima nova radost omladine, koja je Tablu obukla u ruho crnogorske trobojke, mnogo zasmetala pa su, pod okriljem noci, vjerovatno morali da upotrebe i mehanizaciju da bi oborili Tablu, čelične konstrukcije. Koliko traje sreca rusitelja tesko se moze znati bez licnih izjava izvrsilaca, koji ćute.

Pitanje je da li ce ljudi kojima se ne dopada umjetnost slikanja trobojki, nastala kao odgovor zbog neslaganja  sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti kojim drzava hoce da nacionalizuje hramove SPC, poceti da odvaljuju pozide, zgrade, restorane, asfalt, kutije za elektro satove… Da li zbog rusenja Table, tek skoro da ne postoji mjesto u gradu na kome nije oslikana nova.

Na zalost, na trobojci na Zabljaku pojavili su se grafiti mrznje “ Srbe na vrbe“, poruka iz vremena NDH, a od nadleznih organa niko nije reagovao.

Okrecena trobojka po nalogu lokalne uprave, na tranzitnom putu oko Pljevalja, prije nekoliko dana ponovo je oslikana. Trobojka je zvanična narodna crnogorska zastva, zakonom zaštićenja, iz perioda od 1905. do 1918. godine. „Trobojka revolucija“ širi se i izvan granica Crne Gore pa stižu iz Novog Sada, sa Nijagarinih vodopada, i sa svih strana svijeta.

FB_IMG_1581448438817

FB_IMG_1581793637553

Svecana sala Tasa
Svecana sala Tasa

FB_IMG_1581783052318

Grafiti mrznje
Grafiti mrznje
Novosadska trobojka sa Velikim Strumfom
Novosadska trobojka sa Velikim Strumfom
Grafit iz Podgorice
Grafit iz Podgorice

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Premijerna predstava “Boing Boing” razveselila publiku

Premijerna predstava “Biong Boing, u produkciji pljevaljskog Centra za kulturu, 4.juna je aplauzima ispraćena u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.