sreda , 28 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski Dom za stare ima dovoljne količine zaštitne opreme – zahvaljuju na donacijama

Pljevaljski Dom za stare ima dovoljne količine zaštitne opreme – zahvaljuju na donacijama

U Domu starih „Pljevlja“  radi se prema instrukcijama Instituta za javno zdravlje kao i Ministarstva zdravlja. Svi zaposleni su krajnje profesionalni i poštuju sve usvojene odluke i procedure. Ovom prilikom se mora pohvaliti njihov ozbiljan pristup kako privatno tako i poslovno, navodi se u saopštenju za javnost direktorice Doma Merside Aljićević.

Dio zaposlenih radi od kuće,takođe na odsustvo su upućeni roditelji djece mlađe od 11 godina u skladu sa preporukama kako bi se umanjila frekventnost zaposlenih kroz ustanovu.  Posjete su zabranjene već mjesec dana, prethodno zbog pojave sezonskog gripa. Strogo je zabranjen pristup ustanovi trećim licima! Dezinfekcija objekta vrši se hlornim preparatima dva puta dnevno, dvorište i prilazi ustanovi kao i vozilo takođe se dezinfikuju. U skladu sa procedurama ustanove određen je poseban ulaz na kom su postavljene dezo barijere, sredstva za dezinfekciju ruku, svlačionice za presvlačenje svih zaposlenih u kojem je strogo odvojena garderaoba u kojoj se dolazi na posao i radna garderoba,toaleti za pranje ruku, postavljene temperaturne liste za zaposlene koje se uredno vode prije ulaska na rad. Svi dobavljači i lica sa kojima ustanova sardjuje su obavješteni da moraju poštovati preporuke IJZ i prilikom dostave robe nositi zaštitnu opremu. Preuzeta roba se dezinfikuje prije skladištenja u magacine po procedurama koje smo donijeli. Određene su prostorije za izolaciju sa strogim uputsvima  za radu skladu sa procedurama i preporukama za slucaj pojave virusa. Osoblje radi u timovima kako bi za svaki slučaj imali tim koji će biti ustanovi na raspolaganju.

Uspjeli smo obezbjediti određene količine potrebne zaštitne opreme u skladu sa trenutnim mogućnostima i za sada imamo dovoljno. Koristimo priliku da se zahvalimo krojačkoj radnji Savić,opštini Pljevlja  i apoteci Prima S koji su nam donirali platnene maske kao i lijekove za naše korisnike. U dogovoru sa opštinskim timom za zaštitu i spašavanje dezinfikuje se i pere prilaz ustanovi od strane lokalnih preduzeća koja su za to zadužena.  Zatražili smo i dodatne količine opreme od Uprave za imovinu  ali bez obzira na to dobrodošla je svaka donacija maski i zaštitnih odjela.

Trenutno je u našoj ustanovi smješteno 54 korisnika/ce. Trudimo se da kod naših korisnika ne bude prisutan strah, obzirom da se radi o rizičnoj kategoriji stanovništva.

Prije pojave virusa u našoj državi imali smo predavanje epidemiološkinje Biljane Čarkilović  korisnicima i zaposlenim u ustanovi kako bi ih upoznali o opasnosti i načinima zaštite, tako da su svi svjesni rizika. Svi korisnici sarađuju i prate instrukcije osoblja. Kretanje korisnika je ograničeno na ustanovu što zanči da su im odlukom zabranjeni izlasci.  U stalnom smo kontaktu sa epidemiologom, domom zdravlja i opštinskim timom za zaštitu i spašavanje.

Svi zaposleni se maksimalno trude da zaštite korisnike naše ustanove poštujući preporuke da se održava socijalna distanca kako među zaposlenima tako i među korisnicima. Održavamo kontakte s porodicama korisnika i uoznajemo ih o svim mjerama koje smo preduzeli kao i zdravstvenom stanju korisnika. Sa korisnicima se po potrebi radi individualno jer po preporukama Ministarstva zdravlja nema grupnih aktivnosti i na taj način upotpunjujemo njihove dane. Uzajamnom slogom, razgovorom, odgovornošću i poštovanjem rješavamo sve probleme.

Za kraj šaljemo poruku čuvajmo sebe i druge od sebe na način što ćemo poštovati socijalnu distancu, ostati doma i pratiti instrukcije stručnjaka.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

OBAVJEŠTENJE DOO „Vodovod“

Zbog sanacije kvara na distributivnom cjevovodu Balaban – Pliješ dana 28.02.2024. godine sa početkom od …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.