četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski Odbor za odbranu svetinja: Crkva ne organizuje nikakva okupljanja, osuđujemo sva slavlja koja narušavaju mir i ravnopravnost svih ljudi

Pljevaljski Odbor za odbranu svetinja: Crkva ne organizuje nikakva okupljanja, osuđujemo sva slavlja koja narušavaju mir i ravnopravnost svih ljudi

Slava Bogu i hvala našem čestitom narodu, tridesetogodišnja naopaka uprava državom završena je i pred svim činiocima veličanstvene pobjede sada je najodgovorniji zadatak da tekovine te pobjede osjeti svaki slobodnomisleći čovjek i svaki građanin Crne Gore.

Ta pobjeda nikako ne znači da je država prestala da postoji i da bilo ko vrši vlast sem onih kojima je to posao i koji su i dalje plaćeni narodnim novcem.

Naša sveta Crkva niti organizuje niti će u narednim danima organizovati bilo kakva javna okupljanja, jasno stavljajući svima do znanja da Crkva nije preuzela upravljanje državom, kao što joj to i nije posao, već da nepokolebljivo stoji na stanovištu da svako treba da radi ono što mu je Ustavom i zakonima ove zemlje povjereno.

Duboko razumijevajući i potrebu za slavljem saopštavamo da to nikako ne smije i ne podrazumijeva narušavanje građanskog koncepta ove države, niti vladavinu anarhije i sprovođenje revolucionarne pravde. Stoga sve izgrede pojedinaca smatramo neprimjerenima, bilo da je riječ o ličnim obračunima ili projektovanim i pripremljenim scenarijima ljudi bliskih režimu.

Važno je naglasiti da se ispadi pojedinaca i lični obračuni ne smiju licemjerno naduvavati i pripisivati cijelom narodu, niti bilo kojim strukturama. Slobodu svima moraju garantovati i braniti upravo oni koji su je izvojevali i ovom prilikom jasno saopštavamo da su sva slavlja koja ugrožavaju mir i ravnopravnost svih ljudi, kao i međuvjersku i međunacionalnu toleranciju nepoželjna i biće jednodušno osuđena.

Nećemo dozvoliti ni da nam restlovi srušene DPS kamarile preko ostataka paradržavnih službi podmeću incidente pokušavajući da materijalizuju bolest koju su decenijama usađivali u crnogorsko društvo. Režim je tri decenije vladao na mržnji, podjelama, strahu, zločinima, pritiscima… Na taj način mentalitet i svijest građana sa svake strane su deformisani. Nadamo se da više podjela neće biti i da ćemo padom huškačkog režima živjeti u miru, slozi i bratskoj i komšijskoj ljubavi.

Jasno saopštavamo da za mir i red u ovom gradu isključivo odgovornim smatramo rukovodioce pljevaljske policije Dragana Slavulja i Milana Jovića, kao i šefa pljevaljskog Tužilaštva Milivoja Tomčića. Pozivamo ih da rade svoj posao u čemu imaju našu podršku, jer je to vrhovni interes naše borbe u odbrani svetinja. Ne zaboravimo da i dalje DPS vrši vlast (iako još kratko) i da je sva odgovornost na njima.

Draga braćo i sestre, nije lako mirno i razumno proslaviti pobjedu, decenijama čekanu, kao što nije lako ni podnijeti poraz, nikad ranije doživljen. Ali ono što nas uči naša Crkva jeste da uvijek i u svakoj prilici budemo ljudi.

Samo tako bićemo istinski pobjednici i samo tako sačuvaćemo svetinju naše Crkve, a i svetinju svakog čovjeka, koliko god različite svjetonazore dijelimo.

Imamo mnogo razloga da ne slavimo jedan, ni tri, ni nekoliko dana. Sve vrijeme pred nama je vrijeme za radost. Kao Pljevaljski odbor za odbor svetinja vas pozivamo da se ne okupljate, a naročito da ne pozivate na okupljanja koja imaju bilo kakav crkveni prizvuk. Ko se ogluši o blagoslov naših vladika, direktno je sebe svrstao među protivnike Crkve.

Učinimo sve da u ljubavi živimo u istinskoj, pravoj i slobodnoj Crnoj Gori, bez obzira na bilo kakve pripadnosti.

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

vileta lazarevic 1

Bajka Violete Lazarević na košarkaškom terenu

U ovim turbulentnim vremenima jedan snimak sa košarkaškog terena koji je obišao region raznježio je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *