četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Crkva projavila demokratiju, režim fašizam

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: Crkva projavila demokratiju, režim fašizam

Draga braćo i sestre, gospodo pljevaljska i narode Crne Gore,

iz dana u dan, svjedočimo nedemokratskim, anticivilizacijskim i posve (neo)fašističkim projavama koje režim u raznim oblicima ispaljuje ka golorukom narodu, koji je u nezapamćenom miru i tišini odlučio da na najdemokratskiji mogući način brani ono što mu je najpreče. Kao što smo mnogo puta istakli, braneći svetinje i Crkvu, narod je ustao u odbranu Crne Gore, koju tlače, privatizuju i rasprodaju nafatirani trgovci sopstvenim identitetom. Postalo je više nego očevidno da režim ne brani državu, već sopstvene džepove, račune, pa i živote, znajući u kakvom su vrzinom kolu, te da bi ih njihovi „partneri“ prvi zbrisali sa lica zemlje. Predjsednik vladajuće partije, ne samo da nije prijatelj Crne Gore, već je spreman da je žrtvuje, zarad lične dobiti. Nijesmo mi više ludi, kao što smo godinama bili, da bi nam prodavao „rog za svijeću“. Zaigrao se gospodin predsjednik, pa ne samo da je pokazao da nije predsjednik svih građana, već je počeo da šalje poruke da većina stanovništva Crne Gore treba da je napusti ukoliko ne želi da vjeruje u njegove imaginacije i halucinacije. Mi nijesmo protiv države, mi smo protiv bezakonja i anticrnogorskog „Zakona topuza“.

Osim verbalnih bravura i intelektualnog podbacivanja koje ovih dana vidimo u gebelovskom angažmanu RTCG, te prijetnji koje vođa režima sipa iz rukava prilikom sastanaka mjesnih odbora DPSa, počela su i zastrašivanja na terenu. Providan tajming kopanja rovova, mobilizacije pokušaja oklopnih vozila, angažovanje sumnjivih policijskih snaga… Nevjerovatno nepismeno saopštenje Uprave policije sa veoma infantilnim razlozima povlačenja ljudstva, još jedan je od apsurdnih koraka koji se vrše pod političkim pritiskom režima, a sa željom da se zastrašivanjem smanji broj ljudi u litijama. O tome svjedoči činjenica da su se mnoge stvari iz njihove nadležnosti dogodile upravo van vremena i dana litija, a da na njih nijesu uopšte ili makar adekvatno reagovali. Sa druge strane, ukoliko imaju saznanja da u litijama bivaju osobe pod oružjem, zašto nikada na to nijesu reagovali, niti takvu informaciju dostavili predstavnicima Crkve?! Vjerovatno zato što je riječ o „policajcima u civilu“. Upravo iz toga razloga, jedini odgovorni u slučaju eventualnih podmetnutih incidenata biće isključivo gospoda Veselin Veljović i Milo Đukanović, kao ideolozi novonastale situacije. U skladu sa tim, pozivamo gospodina Dragana Slavulja da u Pljevljima radi u skladu sa narodnim interesima, a ne po direktivama koje obesmišljavaju svrhu postojanja i rada policijskih snaga.

litija

Blagočestivi narod pozivamo da se na litijama okuplja u još većem broju, kako bismo pokazali da nas ne organizuju i ne vode nikakve prozivane adrese, već isključivo Duh Sveti. Nema razloga za brigu o bezbjednosti, jer smo svi pod zaštitom svetinja i Crkve, sopstvenog razuma i dobrote – za razliku od onih koji su izopšteni i prokleti. Čuvaćemo jedni druge, nećemo nasijedati na provokacije i vodićemo računa da prepoznamo provokatore i adekvatno dokumentujemo njihove nečasne radnje. Na taj način, kao i do sada, branićemo naše svetinje, Crkvu i državu. Moguće je da je i policija shvatila da nema potrebe da obezbjeđuju naše litije jer smo već više od mjesec dana mirni i dostojanstveni, bez ijednog incidenta – ali to nijesu umjeli ili smjeli javno da kažu. Zbunjeni su, kao i sujevjerni predsjednik.

U kakvoj paranoji i panici je režim, svjedoče i disonantna saopštenja iz njihovih redova u kojima nikako ne mogu da se saglase kakav im je stav po pitanju litija. Imali smo priliku da pročitamo riječi našeg sugrađanina hadži Vlada Milinkovića, kako pripadnici DPSa mogu bez problema učestvovati u litijama. Njegovu izjavu sinoć je demantovao njegov šef, gospodin Đukanović, dok je poslanica Laličić ostala još zbunjenija. Ukoliko hadžija Milinković stoji iza svojih riječi, pozivamo ga (kao što smo to uradili i u nedjelju veče) da se pridruži svojim sugrađanima i da učestvuje na sljedećoj litiji za odbranu svetinja, umjesto da prijeti svojim sugrađanima, te da smišlja načine kako će koga ucijeniti ili mu podmetnuti nogu. Sa druge strane, ukoliko članovi OO DPS Pljevlja, a koji su pravoslavne vjere, nastave da rade protiv svoje Crkve i naroda, kao Pljevaljski odbor za odbranu svetinja bićemo primorani da predložimo Episkopskom savjetu SPC u Crnoj Gori da i njih izopšte iz Crkve, te eventualno da ih predaju vječnom prokletstvu po crkvenom obredu anateme. I bez zvaničnog izopštenja, svojim postupcima mnogi navlače prokletstvo na sebe i svoje porodice, ne razmišljajući o budućnosti. Već se čuju posljedice nad onima koji su se rugali Božijim svetinjama ili radili na đavoljem naumu o njihovom otimanju, a mnogi čuju i glasove predaka koji ih opominju. Svako čini svoj izbor i ima priliku da odabere carstvo kome će se prikloniti.

Zato, draga gospodo pljevaljska, složno, dostojanstveno i mirno nastavimo da branimo naše svetinje, zagrljeni u bratskoj i komšijskoj ljubavi sa svima, pokazujući da su Pljevlja jedna i jedinstvena. Da su Pljevlja grad svih nas, grad čija je duša opet oživjela. Svako čuva svoj obraz, a zajedno branimo Crkvu i državu.

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *