nedelja , 4 decembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: NASTAVLJA SE NELJUDSKI PROGON ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: NASTAVLJA SE NELJUDSKI PROGON ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Nervoza crnogorske vlasti izazvana javnom podrškom Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori kulminirala je brojnim javnim i tajnim pritiscima na pripadnike raznih profesija, koji su svoju slobodu i čast branili javnim iznošenjem svojih stavova.

U Pljevljima ti pritisci i maltretiranja prerasli su u pravu hajku, posebno kada je riječ o zdravstvenim radnicima – ljekarima, medicinskim sestrama i tehničarima.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ekspresno je stigao u Pljevlja, da sa aktivom DPS-a u pljevaljskim zdravstvenim ustanovama pokuša ugasiti požar koji se nezaustavljivo širi, ali je jedini rezultat njegove „vizite“ bilo plansko proganjanje svih onih koji su iskočili iz DPS šina, odnosno sistematsko šikaniranje, maltretiranje i progon.

Pod posebnim tretmanom našli su oni koji su prepoznati kao nacionalni Srbi i politički protivnici režima, za koje je osmišljen čitav niz aktivnosti koje njihov profesionalni rad treba da otežaju u najvećoj mogućoj mjeri, njihov život učine nepodnošljivim, uruše njihov ljudski i profesionalni integritet i čast. Ljekarima se namještaju incidenti u kojima „slučajno“ učestvuju bojovnici DPS-a, a da njihovi nadređeni ali i nadležni državni organi – Policija i Tužilaštvo, mimo „prijema k znanju“, ne preduzimaju ništa. Čeka se kontraincident, odnosno situacija u kojoj će napadnuti ljekari i sestre morati  preduzeti mjere na zaštiti svog fizičkog integriteta da bi se pokazao njihov navodni „nezgodan“ karakter i relativizovala krivica instruisanih nasilnika, a kao drastične primjere navodimo slučajeve napada na ljekare Dr Sašu Grbovića i Dr Daria Vraneša.

Časni pripadnici zdravstvenih profesija pokušavaju se oblatiti preko društvenih mreža, širenjem intriga i opanjkavanjem među kolegama i sugrađanima, a u posebnu tešku situaciju dovode se pojedine medicinske sestre i tehničari, time što se tretiraju kao građani ali i zaposleni drugog reda, kojima se direktno i indirektno stalno spočitava krivica za „izdaju države“. Pokušavaju se među njima pronaći pokajnici, tako što se na ljude vrši neljudski pritisak po sistemu toplo-hladno.

Time su funkcioneri i aktivisti vlasti u zdravstvenom sistemu, posebno u Pljevljima, pokazali koliko potcenjuju svoje kolege, tretirajući ih kao dio glasačke mašine, koji DPS-u i satelitima treba da bude doživotno zahvalan za činjenicu da uopšte ima priliku da radi. Ali, prenebregavaju da time i na sebe stavljaju žig srama, svrstavajući se kao predvodnici hajke na ljude koji drugačije misle od njih, a čemu u normalnim okolnostima i državama ne bi bilo mjesta ni smisla.

Ne sumnjamo da zdravstveni radnici neće izdržati, ali ono što želimo da poručimo rukovodiocima i direktorima poput Ilhana Tursumovića, Erduana Lalovića kao i njihovim izmećarima, jeste da je naša misija da zapamtimo i sjutra podsjetimo narod i državne organe  da je riječ o krivičnim djelima za koja se odgovara pred Zakonom.

Pratimo sve i pamtimo sve. Neka se niko ne zavarava da smo zaboravili slučaj prebijanja Božidara Čabarkape i neprofesionalni postupanje dr Ernesa Gadža. Neka niko ne misli da smo zaboravili prebijanje od strane policije Ognjena Mijatovića i, umjesto izvještaja o povredama, konstatatciju dr Sabrine Hadžiosmanović da je „napao policiju“. Pošto nema reakcije Policije a ni Tužilaštva ni u jednom ni u drugom slučaju, uskoro ćemo provjeriti šta o svemu misli Ljekarska komora Crne Gore.

A ako se nasrtaji na poštene ljude nastave nesmanjenom žestinom i bude neophodna zaštita golog života, mi kao Pljevaljski odbor za zaštitu svetinja poručujemo da nećemo ostaviti na cjedilu ni jednog čovjeka i da ćemo litije, u kojima učestvuju desetine hiljada časnih ljudi, svratiti i ispred kuća pljevaljskih DPS dahija, ne da bi se prebrojavali, onako kako je to zagovarao njihov šef i ideolog, još manje da bi bilo kome prijetili, nego kako bi ih podsjetili da postojimo, i da „zemaljsko je za malena carstvo…“

 

Saopštenje za javnost Pljevaljskog odbora za odbranu svetinja

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG tvrdi da vode koje izlaze ispod deponije Maljevac nemaju negativan uticaj na kvalitet voda Vezišnice

Predsjednik Sportskog ribolovnog kluba “Lipljen” Vaso Knežević tvrdi da je Vezišnica već godinama mrtva rijeka od mjesta …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.