četvrtak , maj 19 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: TRAŽIMO OD DRŽAVE DA NAS ZAŠTITI KAKO TO NE BI RADILI SAMI

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja: TRAŽIMO OD DRŽAVE DA NAS ZAŠTITI KAKO TO NE BI RADILI SAMI

Saopštenje za javnost

Pljevaljski odbor za odbranu svetinja sa zaprepašćenjem je primio vijest o brutalnom prebijanju studenta Božidara Čabarkape.

Kako policija ni nakon 24 sata nije saopštila imena počinilaca niti njihove motive, a riječ je o mladiću koji je istaknuti član naše Crkve kao i protestnih litija u Pljevljima, to potpuno osnovano smatramo da je ovaj podmukli i kukavički čin dio napora snaga koje nastoje da na vaninstitucionalan i nasilnički način stvore uslove za zabranu apsolutno zakonitih, mirnh, demokratskih i dostojanstvenih masovnih okupljanja građana.

Iako smo tokom samih protestnih litija, što su prenijeli brojni mediji, direktno pokazali izuzetno visok stepen tolerancije kako za nestomišljenike tako i za pripadnike drugih konfesija mimo pravoslavne, i drugih naroda sem srpskog kome uglavnom pripadamo, ovako brutalne provokacije čine se samo prema pravoslavnim Srbima. Državni organi očigledno većim grijehom smatraju krst sa ocilima na ormarićima za struju u blizini muslimanskih kuća nego nasrtaj na život jednog mladog čovjeka. To nam daje za pravo da smatramo da napad na Čabarkapu nije slučajan i da iza njega, bez obzira na to ko su direktni izvršioci, stoje državne i paradržavne represivne snage i tajne službe.

Direktno odgovornim za očuvanje  mira i suživota u Pljevljima smatramo čelne ljude Policije i ANB-a u ovom gradu Dragana Slavulja i Veska Jolovića, od kojih zahtijevamo da sa istražnim i pravosudnim organimau razumnom roku saopšte imena i procesuiraju počinioce ovog kukavičkog i gnusnog čina. U protivnom  bićemo prinuđeni da i onako tanku liniju povjerenja koje imamo prema ovom dijelu državnog aparata potpuno redukujemo i preduzmemo mjere i aktivnosti na organizovanju mehanizama samozaštite i upoznavanja relevantnih međunarodnih institucija sa položajem pravoslavnog življa i srpskog naroda u Pljevljima.

Skladni međunacionalni i međuvjerski odnosi u Pljevljima naš su prioritet, ali oni svakako ne treba da podrazumijevaju naše žrtve ovakve vrste i sve ćemo preduzeti da ih više ne bude. Više puta smo javno i jasno istakli da ćemo svaki napad na pojedinca koji je inspirisan njegovom pravoslavnom vjerskom i srpskom narodnom pripadnošću smatrati napadom na sve nas – čitavu Crkvu, sveštenstvo i vjerni narod. Zahtijevamo da nas država tretira i zaštiti kao i sve druge u Crnoj Gori i molimo da nas shvati ozbiljno. U protivnom smatraćemo da nas podstiče i prepušta da sami nađemo načine da zaštitimo svoju braću u Hristu i svoje sunarodnike, što ćemo svakako i učiniti,kao dio naše časne borbe za odbranu svetinja.

Pljevlja, 16. mart 2020. godine

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

kovacevic ori 1

Kovačević sa ambasadorima EU: Saradnjom do čistog vazduha i čiste vode u Pljevljima, prethodna Vlada ostavila tenzije

Ambasadori država članica Evropske unije i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *