nedelja , 2 oktobra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljski ugostitelji traže pod hitno dozvolu za rad i pomoć države i opštine

Pljevaljski ugostitelji traže pod hitno dozvolu za rad i pomoć države i opštine

Pljevaljski ugostitelji traže pod hitno dozvolu za rad i pomoć države i opštine. 


Situacija u koju su dovedeni pljevaljski ugostitelji, zabranom rada ugostiteljskih objekata i izostankom mjera podrške i pomoći od strane države i opštine, jeste apsolutno nepodnošljiva.

Zaprepašćeni smo i ogorčeni zbog najnovije odluke NKT-a da u Pljevljima i dalje održava mjeru zabrane rada ugostiteljskih objekata, dok u mnogim drugim opštinama, sa težom epidemiološkom situacijom, omogućava njihov rad. Podsjećamo da su Pljevlja i pljevaljski ugostitelji bili pogođeni mjerama NKT-a i u dužem vremenskom periodu kada u Pljevljima nije bilo nijednog zaraženog od virusa korona. Stoga, pozivamo NKT da pod hitno prestane da diskriminiše pljevaljske ugostitelje, odnosno da prestane da primjenjuje dvostruke aršine prilikom donošenja mjera.

Ako je već od strane predstavnika državne vlasti rečeno kako će se podržati privreda i posvetiti pažnja ekonomskom razvoju i u periodu trajanja epidemije, onda nam se mora omogućiti da što prije otvorimo naše ugostiteljske objekte u Pljevljima i da počnemo da radimo, koliko je već od sutra, pa i sa radnim vremenom do 22h, pošto je nepodnošljivo ugroženo ne samo naše poslovanje, već i goli opstanak i egzistencija i status više stotina radnika i njihovih porodica. Naglašavamo, već tri mjeseca zarada nas pljevaljskih ugostitelja je nula.

Imajući u vidu da je od strane NKT-a decidno saopšteno da će ugostitelji na sjeveru moći da rade u zavisnosti od dogovora sa lokalnom samoupravom, pozivamo predsjednika Opštine da pod hitno iskoristi prava i nadležnosti koju mu stoje na raspolaganju, kako bi mi pljevaljski ugostitelji počeli sa radom. Takođe, nadležni u Opštini Pljevlja mogu i moraju da nas pod hitno oslobode plaćanja poreza na nepokretnost, čistarine, takse za pristup putu, turističke takse i takse za korišćenje terase na najmanje 6 mjeseci, sa mogućnošću produžetka ovih olakšica na 12 mjeseci. Nadležni u Opštini Pljevlja trebaju da nam pod hitno obezbijede različite subvencije sa opštinskog nivoa i oslobode nas potraživanja koja su nastala u periodu u kojem nam je zabranjen rad. U suprotnom, guraju nas svjesno u potpunu propast.

Neophodno je da Vlada Crne Gore, bez izgovora i pod hitno, obezbijedi olakšice i konkretne mjere podrške i pomoći pljevaljskim ugostiteljima u vidu različitih subvencija i konačno smanji PDV kao što su to uradile praktično sve države u regionu i Evropskoj uniji. U suprotnom, guraju nas svjesno u potpunu propast.

Pljevlja su grad koji se suočava sa naraslim siromaštvom i masovnim odseljavanjem stanovništva, kao i sa višedecenijskom diskriminacijom i zapostavljanjem, pored svih prirodnih resursa koja se iz Pljevalja odnose, a od kojih Pljevljaci imaju vrlo malo koristi, moguće više štete nego koristi. Svi ovi faktori utiču na to da pljevaljski ugostitelji i u redovnim okolnostima teško posluju i da kao većina građana, samo sastavljaju kraj sa krajem. Mjerom zabrane našeg rada i izostankom podrške i pomoći, mi pljevaljski ugostitelji ne možemo više da postignemo ni da sastavimo kraj sa krajem, zbog čega očekujemo i tražimo hitnu reakciju Vlade Crne Gore i Opštine Pljevlja i ispunjavanje naših opravdanih zahtjeva. Ako nam nadležne adrese ne izađu u susret na navedeni način smatraćemo da je priča o navodnoj podršci ekonomiji i privredi samo puko zamajavanje, brutalna manipulacija i obična prevara.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Obilježen Međunarodni dan starih – Opština Pljevlja više od deset godina uspješno radi na inkluziji

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević primio je uoči Međunarodnog dana starijih osoba gerontodomaćice koje u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.