četvrtak , 28 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevaljskih 257 srednjoškolaca poručuje:U godinama smo kada biramo da li ćemo da lažemo, podmećemo, krademo ili ćemo postati prototip svemu tome.Treba znati da su i oni koji imaju Boga u sebi bogati!

Pljevaljskih 257 srednjoškolaca poručuje:U godinama smo kada biramo da li ćemo da lažemo, podmećemo, krademo ili ćemo postati prototip svemu tome.Treba znati da su i oni koji imaju Boga u sebi bogati!

Čuvajmo svoju Crkvu, narod i otadžbinu od svih koji nas žele potrijeti! NE DAMO SVETINJE poručuju 257 učenika JU Srednja stručna škola Pljevlja i Gimnazije “Tanasije Pejatović”

U Pljevljima je podršku Srpskoj pravoslavnoj Crkvi podršku dalo oko 257 srednjoškolaca, koji su kazali da „u ovom dobu osim sticanja znanja iz oblasti obrazovanja moraju sticati i blagoslov i Boga u sebi“!

Njihov proglas prenosimo integralno:

Nakon izjave naših uvaženih profesora, ljekara, studenata, nakon javnog iznošenja svog stava mnogih časnih i hrabrih pojedinaca našeg grada i naše države došao je red i na nas učenike Srednje stručne škole i Gimnazije “Tanasije Pejatović” u Pljevljima.

Mi se ne dijelimo po ustanovama u kojima se obrazujemo, stepenu stručnosti niti ima prvih koji su pokrenuli niti poslednjih koji su se pridružili – u ovoj borbi svi smo jednaki. Spontano, rodila se ideja da kao jedno damo podršku našoj Svetoj Crkvi.

Jedini i najveći pritisak koji smo osjetili bio je glas naše savjesti da treba da učinimo nešto konkretno, istaknemo da smo učesnici svih litija i da se oštro protivimo bilo kakvom bezakonju.

U godinama smo kada biramo da li ćemo da lažemo, podmećemo, krademo ili ćemo postati prototip svemu tome. Na nama je da izaberemo, jer čovjek ima slobodu datu od Boga. Oni koji žele mogu da lažu, podmeći, kradu… Od kad je svijeta toga je bilo ali je evo došlo vrijeme da se krade i ono što se ne može ukrasti. Odbraniti njih od sebe svojim dostojanstvom i strpljenjem a sebe od njih hrabrošću i vjerom je ono čemu nas je naučio jedan od onih čija se imovina ne može ukrasti i prisvojiti.

Mi smo naučili ako je Bog sa nam da se nemamo čega plašiti a ako nije vidjeli smo da se ne možemo ničemu ni nadati. Zato, mi učenici u ovom dobu osim sticanja znanja iz oblasti obrazovanja moramo sticati i blagoslov i Boga u sebi! Iza riječi obrazovan je osoba koja ima lika, obraza božijeg u sebi i po tome svojeg obraza i koja stoji iza svojih djela odgovorno. Treba znati da su i oni koji imaju Boga u sebi bogati!

Upravo zbog toga, da bi bili sa Njim moramo kao Njegova đeca i čuvati Njegov i naš dom i dokazati da istinski vjerujemo u jednu svetu, sabornu i apostolsku Crkvu a vjera se najbolje dokazuje djelom!

Ne smijemo da zaboravimo kome se mi zbog burnosti svoje mladosti i grešaka koje činimo pa prisutnosti problemima idemo ispovijediti, ko nas tješi, ko blagosilja naše postupke i trud s osmijehom ali i tihom tugom brige za nas, čiji krst držimo u ruci, pred čijim ikonama stojimo i celivamo ih!

Gospoda Isusa Hrista nećemo naći nigdje osim u Crkvi pa ako je svuda i uvijek prisutan mi moramo poći na izvor da bi preživjeli. Jedina naša poruka koju šaljemo svima koji bi da mu se pridruže jeste da NE DAMO SVETINJE, NE DAMO VLADIKE, NE DAMO SVEŠTENIKE I MONAHE i ako žele njima da naude prvo moraju sve nas da prođu!!!

Čuvajmo svoju Crkvu, narod i otadžbinu od svih koji nas žele potrijeti! NE DAMO SVETINJE poručuju 257 učenika JU Srednja stručna škola Pljevlja i Gimnazije “Tanasije Pejatović”.

*Redakcija portala PV Informer posjeduje spisak potpisnika podrške. Obzirom da se radi o većinom maloljetnim učenicima spisak istih nijesmo objavili.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danas sunčano i lijepo vrijeme

U Crnoj Gori danas se očekuje sunčano vrijeme, a temperatura će dosezati do 25 stepeni. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.