subota , 20 jula 2024
Početna / Vijesti / Kultura / Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2019.

Pljevaljsko likovno kulturno ljeto 2019.

Oko 30 radova starijih i mlađih pljevaljskih likovnih stvaralaca, nastalih na prošlogodišnjoj likovnoj koloniji i ovogodišnjoj školi slikanja za mlade, u organizaciji NVO “Kišobran za sunce” I opštinske Kancelarijeodnu ravnopravnost, izloženi su 20. 8. u galerijskom prostoru SC “Ada”, do 26. avgusta. Pejzaži preliepe prirode naše okoline, portreti, apstrakcija odišu harmonijom I toplim bojama. Pojedinim slikama dominira crna boja sa svijetlim detaljima kao što je rijeka i most na Tari upućujući na “tamu” zaboravljenog sjevera iz koga omladina ide u potrazi za boljom budućnosti, pri čemu ljepota kanjona Tare privlači strance.

-Svaki umjetnik ispočetka vjeruje da od njega svijet počinje, da je originalan I da će biti neponovljiv. Vrlo brzo otkrije da je sve već negdje urađeno I rečeno I da nije pitanje šta već kako nešto uraditi, kazala je Vera Ječmenica, iz NVO “Kišobran za sunce” dodajući a je četvrta manifestacija “Pljevaljsko likovno kulturno  ljeto 2019” prepoznata kao kulturni događaj koji pomjera granice u kojoj učestvuju umjetnici, slikari, vajari I talentovani učenici. Umjetnici iz Rusije Olga Kopeina, Kanade Edvards Daglas I Kine Čang Jang Vun izrazili su želju da se pridruže našoj , kazala je Ječmenica, “i daju doprinos svojom različitošću kroz umjetnički doživljaj našeg grada I zemlje”.

Ječmenica je kazala da su ponosni što sun a izložbi prisutni radovi talentovanih učenika Jovane Cvijović, Nikoline Paldrmić, Sare Drobnjak, Marka Jelovca, Ive Ljiljanić, Ene Salihović,Maše Lončar, Eve Gačević I Milice Jelovac.

Otvarajući izložbu Mersudin Halilović, šef kabineta predsjednika opštine, podsjetio je da je opština sa NVO “Kišobran za sunce”pokrenula stvaralačku ideju koja okuplja umjetnike svih godina gradeći kreativno-kulturni ambijent koji stvara uslove da se u takvom ambijentu osjećamo bogatije jer “umjetnost ispire prašinu sa duše vskodnevnog života”.

Izloženi su radovi talentovanih učenika pljevaljskih osnovnih I srednjih škola koje je podučavao Mirko Mario Marjanović, nastali u radonici “Moj svijt boja”, koju je finansirao Američki ugao, kao I sculpture is škole vajanja, koju je vodio akademski vajar Vojimir Dedeić. Na izložbi su prikazane I sculpture iz projekta “Upoznajmo kulturnu baštinu Municipiuma S”, realizovanog u osnovnim školama Kruševu I Odžaku I pljevaljskoj Gimnaziji.

Marko Petrić upotpunio je kulturni događaj poznatim melodijama na gitari.

20190820_18144020190820_18281120190820_18085220190820_18122420190820_184206

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Zvezdin karavan 1. juna u Pljevljima, istog dana i humanitarni koncert

Karavan Fudbalskog kluba Crvena Zvezda dolazi u Pljevlja. Pljevaljski ogranak navijačkog kluba „Delije“ poziva vas …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.