ponedeljak , 25 septembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevlja: Cisterne i izvori ne gase žeđ u Matarugama

Pljevlja: Cisterne i izvori ne gase žeđ u Matarugama

Iako poslednje tri godine u pljevaljskom lokalnom budžetu ostaju milionski iznosi nepotrošenog novca, brojna pljevaljska sela nemaju riješeno pitanje vodosnabdijevanja, Među ugroženim mjesnim zajednica su Mataruge, sa oko 280 domaćinstava, gdje gotovo svakog ljeta suša izazove nestašicu vode. Snabdijevanje vodom ovog sela dovoženjem cisterni iz grada finansijski pogađa i lokalnu upravu u Pljevljima i mještane Mataruga.

– Poslednji put se radilo na vodovodnoj mreži prije 15 godina kada je sa izvorišta Petrove česme vođena voda za selo Otilovići – kazao je predsjednik MZ Mataruge Spasoje Ćirović.

– Praktično svakog ljeta ostajemo bez vode. Potrebna su ozbiljna ulaganja kako bi se situacija promijenila nabolje, jer naša MZ nije mala i na ovom prostoru živi 280 domaćinstava – kazao je Ćirović, naglašavajući da mještani očekuje pomoć od Opštine.

Pored Mataruga, teška situacija je i u selima Adrovići, Crljenice i Vijenac. Ova sela su zajedno sa Otilovićima i Crnim vrhom bila u jednoj mjesnoj zajednici, a onda su formirane dvije MZ, kako bi se lakše rješavali brojni infrastrukturni problemi.

– Nažalost, Adrovići, Vijenac i Crljenice imaju brojne probleme sa vodosnabdijevanjem koji se poslednjih godina, i pored brojnih obećanja, nijesu riješili – kazao je predsjednik nekadašnje jedinstvene MZ Darko Gačević i pojasnio da je problem vodosnabdijevanja u Otilovićima riješen sa vodovodom Petrove česme, a mještani Crnog vrha se vodom snabdijevaj sa jednog od seoskih izvorišta.

– Rješavanjem pitanja vodosnabdijevanja stvorili bi se uslovi da mnogi mladi ljudi ostanu da žive u selima nadomak grada i pokrenu sopstvene poslove – kaže Gačević apelujući na lokalnu upravu da im pomogne u rješavanju pitanja vodosnabdijevanja.

Sa nedostatkom vode kubure i mještani Visa u Mjesnoj zajednici Boljanići, a, prema riječima predsjednika ove MZ Mija Kotlaje, poslednjih godina je urađen novi vodovod koji je riješio pitanje vodosnabdijevanja jednog broja sela.

– Završetkom vodovoda kojim se dovela voda sa planine Kovač riješeni su brojni problemi u vodosnabdjevanju. Postoji obećanje da će pitanje vodosnabdijevanja biti riješeno i u Visu, ali tamo još uvijek imamo probleme, kaže Kotlaja, dodajući da problemi sa vodosnabdijevanjem postoje i u drugim MZ.

Novca ima dovoljno

Kako će se u lokalnoj upravi ponašati u ovoj godini, kada je u pitanju izgradnja seoskih vodovoda teško je pogoditi, jer ovogodišnji budžet još uvijek nije usvojen. Sudeći po proteklim godinama, novac neće biti problem, ali je potrebno dobro organizovati rad lokalne samouprave.

Tokom prošle godine ostalo je 5,5 miliona eura nepotrošenog novca. U 2021. godine nije potrošeno 5,2 a u 2020. godini oko 4,5 miliona eura.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Održana konferencija za medije menadžmenta Vodovoda o teškoj finansijskoj situaciji u preduzeću

Menadžment lokalnog preduzeća „Vodovod“ je u sali Skupštine opštine Pljevlja organizovao pres na kome su …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.