ponedeljak , 4 decembra 2023
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevlja: Puteva 500 kilometara, a svega devet putara

Pljevlja: Puteva 500 kilometara, a svega devet putara

Putari održavaju 51 pravac lokalnih puteva i 30 nekategorisanih puteva, ali nemamo mogućnosti da povećamo broj zapslenih – kazao je za „Dan“ direktor preduzeća Lokalni putevi Dragan Jovović

Na održavanjau oko 500 kilometara lokalnih i nekategorisanih puteva angažovano je devet putara pljevaljskog preduzeća „Lokalni putevi“. Kako su za „Dan“ kazali u ovom preduzeću, po sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je angažovanje deset puta ali je trenutno angažovano devet, jer je jedan dobio drugo zaduženje.

– Putari održavaju 51 pravac lokalnih puteva i 30 pravaca nekategorisanih puteva – kaže direktor preduzeća Lokalni putevi Dragan Jovović uz pojašnjenje da preduzeće, koje je nakon trogodišnjih mjera oporovka tek stalo na noge, nema mogućnosti da povećava broj zaposlenih.

Konačno uspjevamo da redovno isplaćujemo zarade i izmirujemo obaveze, ali nismo u mogućnosti da vršimo nova zaposlenja. U našem preduzeću su najniže zarade jer nam je bio cilj da Loklane puteve izvučemo iz višedeceniske krize – naglašava Jovović.

Kada je u pitanju situacija na terenu, mišljenja oko rada putara su podjeljena. Mnogi tvrde da putari rade nedovoljno, a drugi ističu da oni ne mogu fizički da postignu veliki oobim posla jer ih je jako malo. Putari su posebno angažovani u zimskom periodu kada se vrši čišćenje puteva od snijega, jer su oni često vodiči na terenu.

– Od mjesta Karovića Poljana do Kovačevića, mjesta gdje je sjedište Mjesne zajednice „Bukovica“ angažovana su dva putara. Znači kroz čitav Potkovač i Bukovicu dva putara, a samo kroz Bukovicu trebalo bi angažovati najmanje tri jer se radi o ogromnom prostoru – kaže predsjednik MZ Bukovica Gligor Topalović uz pojašnjenje da su odroni česti, a putari imaju obavezu i da prilikom pada stabla preko kolovoza isto uklone.

– Neophodno je angažovanje putara od Kovačevića prema selima Srečanje i Planjsko, radi se o putnim pravcima od preko deset kilometara – naglašavaTopalović.

Slična situacija je i drugim selima i angažovanje putara je svuda potrebno, posebno tamo gdje putevi nisu asfaltirani.

Na prostoru naše mjesne zajednice neophodno je angažovanje putara, jer često imamo situacija da mještani moraju sami da uklanjaju oborena stabla ili da čiste kanale za odvod vode. Mislim da to treba da radi putar koji će za svoj posao primati platu – ističe Goran Laković, predsjednik MZ Poblaće.

Prostor opštine teritorijalno treći u Crnoj Gori

Prostor pljevaljske opštine gotovo je čitav naseljen. Izuzetno mali prostori planine Ljubišnje je bez stalnih naseobina, dok je planina Kovač posuta brojnim zaseocima. Pritom, pljevaljska opština je teritorijalno treća u Crnoj Gori. U takvim okolnostima putna mreža je negdje oko 1.000 kilometra. Radnici preduzeća Lokalni putevi pored lokalnih i nekategorisanih puteva održavaju i veliki broj seoskih putnih pravaca koji su često na desetine kilometara udaljeni od grada.

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Osjetno zahlađenje, mraz na sjeveru

U Crnoj Gori danas će biti osjetno hladnije, ali bez padavina. Na sjeveru ujutru umjeren …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.