nedelja , 25 februara 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevlja: Tender propao, asfaltiranje na čekanju

Pljevlja: Tender propao, asfaltiranje na čekanju

Ovogodišnjim planom bilo je predviđeno da se za asfaltiranje seoskih puteva utroši 1,6 miliona eura i da se asfaltira 18,35 kilometra, kaže Vule Macanović sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, puteve i vode.

Budžetskim planom Opštine Pljevlja bilo je predviđeno da se 1,6 miliona eura izdvoji za asfaltiranje lokalnih putnih pravaca ipak ovaj posao neće biti realizovan u ovoj godini. Naime, na raspisani javni poziv Opštine Pljevlja nije stigla ni jedna ponuda. Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, puteve i vode Vule Macanović u izjavi za „Dan“ kazao je da će javni poziv biti ponovljen, a da će poslovi na asfaltiranju seoskih puteva započeti u prošloj godini biti brzo završeni.

– Opština Pljevlja će raspisati novi javni poziv kako bi pokušali da izvršimo odabir izvođača radova iako smo i mi sada svjesni da se poslovi ne mogu završiti u ovoj godini – kaže Macanović i naglašava da je ovogodišnjim budžetom izdvojen najveći iznos sredstava za asfaltiranje puteva, te da je velika šteta što se ti poslovi neće završiti u ovoj godini.

– Predviđeno je bilo da se asfaltira 18 kilometara i 350 metara puteva. To bi mnogo značilo za seosko stanovništvo, navodi Macanović i dodaje da je problem bio i u tome što je budžetski plan za ovu godinu kasno donijet.

Nova lokalna vlast konstituisana je krajem aprila i početkom maja. Budžet je usvojen 30. juna,a posle toga ušlo se u pripremu tenderske dokumentacije i raspisivanje javnog poziva. Niko se nije javio na javni poziv i sada nije moguće izvesti planirane radove – kazao je Macanović i istakao da se ipak uspješno privode kraju radovi na asfaltiranju seoskih puteva iz prošlogodišnjeg plana kada je veći dio posla ostao nezavršen.

– Poslovi početi prošle godine biće veoma brzo završeni, kao i sanacija oštećenih asfaltiranih seoskih puteva. Sve će to doprinijeti boljoj povezanosti sela sa gradom – naglašava Macanović.

U nezvaničnim razgovorima sa licima građevinske struke saznajemo da je izvođačima radova bila primamljiva ponuda od 1, 6 miliona eura za aslfaltiranje seoskih puteva, ali da se nisu javili na tender jer usled kratke građevinske sezone nebi posao mogli dovršiti u ovoj godini. Plaše se i da naredne godine može doći do poskupljenja građevinskih materjala pa postoji mogućnost da uđu u minus ili da ostanu bez zarade.

Stoga, treba očekivati da će se izvođači radova prijaviti na ponovljeni javni poziv jer se onda ne mogu uvesti u radove do proljeća, a od odabira najpovoljnijeg izvođača radova do uvođenja u posao postoji vrijeme za koje se može sagledati situacija na tržištu i ako ona bude nepovoljna, izabrani izvođač radova može se povući bez velikog rizika.

Radovi započeti jedne uvijek se završavaju druge godine

Prema ovogodišnjem planu ni na jednom putnom pravcu nebi e asfaltiralo manje od 400 metara, što nije bio slučaj prethodnih godina, kada je asfaltirano na pojedinim pravcima 100 ili 200 metara puta. Na većini putnih pravaca bilo je predviđeno da se asfaltira od 500 metara do kilometr puta.

U poređenju sa prošlom godinom kada je za asfaltiranje izdvojeno oko 800.000 eura za ovogodišnje planirane radove iznos je bio udvostručen. Ipak sličnost posjetoji u jednom a to je što se ove godine završavaju radovi započeti prošle, a ovogodišnji plan radova biće očigledno relizovan tek naredne godine

Izvor-dan

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanje na putevima: Putevi mokri i klizavi, smanjena vidljivost

Na putevima u zemlji danas se saobraća po mokrim i kilzavim kolovozima uz smanjenu vidljivost. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.