nedelja , 21 aprila 2024
Početna / Vijesti / Sport / Pljevljak Emir Kuloglija među najboljim polaznicima Uefinog seminara za sudije

Pljevljak Emir Kuloglija među najboljim polaznicima Uefinog seminara za sudije

Sudije FSCG, Pljevljak Emir Kulogija, te Luka i Ivan Pejović iz Podgorice, uz sedam sudijskih timova iz drugih zemalja, polaznici su Uefinog seminara u Nionu.

Fudbal je odavno više od igre, svijet za sebe, sport sa milijardama obožavalaca. To je i jedna velika porodica, u kojoj svi imaju važna zaduženja i zadatke, a nezamisliv je bez suđenja. Sudijske greške znaju biti izuzetno skupe, al i sastavni dio fudbala, pa FIFA i naročito UEFA godinama unazad tome posvećuju posebnu pažnju, uvođenje skupe tehnologije je samo jedan do segmenata, uz brojne programe.

Jedan od takvih programa je i “CORE 57”, koji pruža šansu najtalentovanijim sudijama da kroz edukaciju dođu do nivoa da sude i najveće utakmice UEFA i FIFA takmičenja. Taj program započela su i trojica crnogorskih sudija, Luka Pejović sa A liste, ali i asistenti Ivan Pejović i Emir Kulogija. Oni su se nedavno vratili iz kampa u Nionu, gdje su prošli prvi sedmodnevni seminar i bili među najboljim polaznicima.

Luka i Ivan su iz Podgorice, a Emir je iz Pljevalja. Sa ponosom ističu da su na pravi način reprezentovali rad Komisije za suđenje u FSCG, bili rame uz rame sa Belgijom, koja je akreditovala sudije iz najjače lige, dok su naši predstavnici došli sa Perspektivne liste (Druga liga CG). Da bi se pristupilo seminaru potreban je međunarodni sertifikat znanja engleskog jezika, poznavanje fudbalske teorije, detaljni medicinski i fitness pregledi, fizički testovi, a čak se mjeri procenat masti. Pored fizičkih provjera, radi se i na teorijskim priprema, analizama situacija sa fudbalskih terena zanimljivih sa sudijskog aspekta, a sve u cilju što bolje pripremljenosti budućih internacionalaca.

Za mene je CORE 57 donio neku novu dimenziju u život, profesionalniji pristup i svakodnevne aktivnosti vezane za suđenje. Obaveza jeste velika, ali sa zadovoljstvom jedva čekam svaki sledeći trening i sledeću utakmicu. Moram istaći da smo bili pripremljeni jako dobro, ne samo fizički već smo spremni bili da analiziramo situacije sa video klipova, bez problema, nešto što radimo i na seminarima u sklopu FSCG. Velika zahvalnost i Draganu Mijuškoviću, fitness treneru FSCG, koji ima značajnu ulogu u fizičkoj pripremi naših sudija – kaže Emir Kuloglija, ponosni predstavnik našeg grada.

UEFA je Pejoviću za mentora oredila Turčina Bariša Šimšeka, koji vodi sudijsku organizaciju u Azerbejdžanu. Dugogodišnji sudija asistent, Englez zadužen za rad sa asistentima u svoj zemlji, Stiv Čajld pratiće u narednih šest mjeseci napredak Ivana i Emira.

Ukazivanje na detalje u tehnici upotrebe zastavice, koordinaciji pokreta, mali detalji koji odvajaju najbolje od najboljih, dio su koji me je oduševio. Stiv je detaljno analizirao naše utakmice, akcentujući samo rad nas asistenata na utakmicama, a očekujemo i posjetu trenera na jesen, kako bi nas uživo gledali na našim utakmicama. Takođe, na seminaru smo imali posjetu sudije elitne grupe evropskih sudija, Danija Makelija, Holanđanina koji može da posluži kao uzor mnogim sudijama danas. – inspirisano komentariše Kuloglija.

Novo okupljanje planirano je za oktobar, ideja je da se provjeri koliko se radilo u međuvremenu, koji je napredak u pomenutim testiranjima i koliko su sudije uspjele u ostvarenju ciljeva koje su sami sebi postavili. Bez mnogo improvizacije, sudije sa FIFA liste su sada profesionalci, a tako se pripremaju i naše sudije, najbolji primjer je Dabanović koji uspješno sudi utakmice evropskih takmičenja već niz godina.

Kako u poslu, sportu i životu, ciljevi i ambicije nas “guraju” naprijed. Težak rad i disciplina se uvijek isplate. Nama je šansa ovim programom ukazana i siguran sam da ćemo je sva trojica iskoristiti na najbolji način, kao samo prvi korak ka suđenju najvećih utakmica našeg prvenstva, a ko zna, možda nekad i finalnom utakmicom evropskog ili svjetskog prvenstva. – dodaje Emir u razgovoru za našu medijsku kuću.

Kuloglija, koji je 1992. godište, već se dvocifren broj godina bavi dijeljenjem pravde na fudbalskim terenima. Sudio je gotovo svim mlađim uzrasnim kategorijama u crnogorskom muškom i ženskom fudbalu, ali i mnogobrojne međunarodne utakmice. Poslednjih godina nalazi na Perspektivnoj listi, i za očekivati je da u bliskoj budućnosti dijeli pravdu i u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi.

Svakako da će ovakav tip seminara doprinijeti tome, ali i otvoriti novi prostor za napredak na najvećoj sudijskoj međunarodnoj sceni.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Rudar sjutra protiv Budućnosti

Fudbaleri Rudara sjutra sa početkom od 18:00h igraće prvi meč polufinala Kupa Crne Gore protiv …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.