subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Pljevljaku prof dr Bobanu Meloviću nagrada Univerziteta CG, po drugi put

Pljevljaku prof dr Bobanu Meloviću nagrada Univerziteta CG, po drugi put

Godina na izmaku donosi Pljevljacima radost zbog prestižnih nagrada koje dobijaju naši bivši i sadašnji sugrađani. Po drugi put dobitnik priznanja Univerziteta Crne Gore za postignute rezultate i posebne doprinose u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog pozicioniranja je profesor Ekonomskog fakulteta prof. dr Boban Melović, na predlog Vijeća Ekonomskog fakulteta. Priznanje se dodjeljuje onima koji ispunjavaju kriterijum za sveobuhvatni naučni doprinos mjeren integralno kroz prizmu naučnih publikacija, kao i involviranost na internacionalnoj naučnoistraživačkoj sceni.

Melović je kazao da je godina koju je obilježila pandemija korona virusa, pored svih loših imala i neke dobre strane, koje se ogledaju u činjenici da je većina kolega u ovoj godini bila značajno naučno produktivnija u novim ili uspješno završenim ranije započetim istraživanjima. Melović ističe da priznanje doživljava kao rezultat timskog rada, zbog čega ga dijeli sa svim svojim kolegama sa kojima je zajednički radio i publikovao, ali i promovisao Univerzitet Crne Gore, kao i Ekonomski fakultet, odnosno ekonomiju kao jednu od vodećih društvenih nauka.

„Među brojnim izazovima u postizanju rezultata, kao najveći se izdvaja sposobnost da radite istovremeno na više istraživačkih polja, a sa druge strane da nađete pravu mjeru između profesionalnih angažmana i posvećenosti porodici. Upravo moja najveća snaga i podrška dolaze iz moje porodice. Kao otac četvoro djece nastojim da nađem optimalnu mjeru između uživanja u njihovom odrastanju i brojnih poslovnih obaveza. Kada radite po takvom modelu onda vam ovakva priznanja daju potvrdu da ste na dobrom putu i motivišu vas za dalji rad. Podstiču vas da treba da nastavite sa kontinuiranim napredovanjem i sa još većim entuzijazmom. Kao što je i Dejvid Frost rekao – Nemojte da ciljate na uspjeh ako ga želite – radite samo ono što volite i u šta vjerujete i uspjeh će doći sam po sebi. Kada govorimo o budućim ciljevima rekao bih da je svaki ulazak u novo istraživačko polje lični i profesionalni izazov kojem nastojim da odgovorim, te će tako biti i ubuduće“, kazao je Melović.

U 2020. godini prof. dr Boban Melović je, sa timom svojih kolega iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Češke, Slovačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država, autor(koautor) tri poglavlja u monografiji istaknutog međunarodnog izdavača; deset referenci objavljenih u renomiranim naučnim časopisima, odnosno vodećim međunarodnim bazama podataka; kao i osam radova na međunarodnim konferencijama, u 2020. bio je rukovodilac na ERASMUS+ projektu jačanja kapaciteta za implementaciju dualnog obrazovanja u crnogorskom visokom obrazovanju. Angažovan je i na dva bilateralna naučno-istraživačka projekta, a bio je veoma aktivan i u dijelu internacionalizacije, mentorstava i drugih stučnih i pedagoških aktivnosti.

Priznanje je profesoru uručio rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić.

Profesor Melović rekao je da nagrade i priznanja predstavlja obavezu da na sebi radimo i da se konstantno usavršavamo. Da svima prijaju a posebno one koje su od kolega.

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.