sreda , 24 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Po zaključcima Opštine Pljevlja, dalekovod prolazi kroz više naseljenih mjesta, neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini

Po zaključcima Opštine Pljevlja, dalekovod prolazi kroz više naseljenih mjesta, neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini

Crnogorski elektroprenosni sistem sprovodi od 2015. godine na području opštine Pljevlja aktivnosti na izgradnji 400 kV dalekovoda „Lastva-Čevo-Pljevlja“, na potezu od granice sa opštinom Žabljak na rijeci Tari do elektroenergetskog postrojenja u neposrednoj blizini TE Pljevlja. Izvođač je moćni Pantelićev konzorcijum.

Osim kvaliteta katastarskih podataka, problem je i sprovođenje postupaka eksproprijacije, izvođačeve aktivnosti vezane za pristupne puteve, projektovanje, kao i sami način izvođenja radova.

Ipak, najznačajniji problem je činjenica da se na više lokacija naišlo na nezadovoljstvo lokalnih zajednica i česte blokade radova. Kao primjer, prošla vlada je u informaciji navela duže zastoje u Suvodulu, Bukovici, Breznima, Šipačnom, Novakovićima i dr., kao i uporni zahtjevi za izmještanjem trase u Đurđevića Tari, Javorku, Kominima, Ublima Čevskim.

Prema postojećoj trasi ovaj dalekovod, po novim zaključcima Opštine Pljevlja, prolazi kroz više naseljenih mjesta neposredno ugrožavajući sela Đurđevića Tara i Gornji Komini.

Pored pomenutih ugrožen je još jedan broj domaćinstava koja se nalaze u drugim naseljenim mjestima kroz koje prolazi trasa dalekovoda, kao i Manastir Svetog Arhangela Mihaila u Đurđevića Tari koji potiče iz 13. vijeka. Pošto je elaboratom o izgradnji ovog dalekovoda utvrđeno da je njegovom izgradnjom ugrožen ukupan biodiverzitet u prečniku od 400 metara, prolaskom ovog dalekovoda kroz pomenuta naseljena mjesta bio bi u potpunosti onemogućen život i u biološkom i u ekonomskom smislu oko četiristo stanovnika.

U selu Đurđevića Tara, koje je jedno od najgušće naseljenih i ekonomski najrazvijenijih sela u opštini Pljevlja, u potpunosti bi bio onemogućen život i privredna aktivnost. Treba istaći da se u selu Đurđevića Tara nalazi Most na Tari, jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u regionu i da bi se izgradnja dalekovoda postojećom trasom odrazila katastrofalno na seoski turizam – navodi se u obrazloženju odluke Opštine Pljevlja o prijedlogu zaključaka kojim je stopirana gradnja dalekovoda.

Izvor-pobjeda

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Haris Đurđević novi načelnik Regionalnog centra bezbjednosti „Sjever“

Kolegijum Uprave policije je, sagledavajući potrebe službe, danas donio odluku o kadrovskim promjenama, saopšteno je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.