četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Kultura / „Pobjedina“ istorijska izdanja za školske biblioteke

„Pobjedina“ istorijska izdanja za školske biblioteke

Istorijska izdanja „Pobjede“, ukupno 160 knjiga, podijeljeno je bibiliotekama pljevaljskih osnovnih i srednjih škola. Školske biblioteke šestnaest obrazovnih ustanova iz našeg grada od danas su bogatije za deset „Pobjedinih“ izdanja i to, između ostalog, „Crnogorska istorija“ autora Živka Andrijaševića, izdanje u dva toma ,,Vijek Crne Gore 1918 – 2018”, kroz 2 knjige: “Sto ličnosti 1918-2018” i “Sto događaja 1918-2018”, autora Živka Andrijaševića i Milana Šćekića, kao i „WERK – austrougarske tvrđave u Crnoj Gori“ autora Radojice Pavićevića, „Početak srpske okupacije“ autora Slobodana Boba Čukića, biografiju „Tito“ autora Džaspera Ridlija…

Iz „Pobjede su istakli da je riječ „kako o nagrađivanim izdanjima, tako i o djelima koja predstavljaju veliki iskorak u domaćoj istoriografiji“, i koja su „prvoklasno su edukativno štivo za mlađe generacije“.

-Došli smo do zaključka da je obrazovanje i popularizacija čitanja među najmlađima ono što je suština, a zbog bogate izdavačke djelatnosti prošle godine došli smo na ideju, u saradnji sa sponzorima bez kojih ovo ne bi bilo moguće, da svim školama na sjeveru podjelimo po deset knjiga vrijednih istorijskih izdanja. Odlučili smo se za sjever Crne Gore, jer je procjena da je na sjeveru bibliotečki fond na žalost,najsiromašniji i da je najveća potreba da obogaćujemo fond biblioteka upravo po školama na sjeveru Crne Gore – kazala je Željka Radulović, direktorica Službe marketinga „Pobjede“, koja je istakla da je za “Crnogorsku istoriju” autor Živko Andrijašević dobio najveće državno priznanje Trinestojulsku nagradu, te da je knjiga predena i na engleski jezik ne bi li tu svijest o istoriji Crne Gore širili i van teritorije države.

pobjeda 1

Direktorica Gimnazije Ljiljana Bajčetić kazala je da je knjiga u Pljevljima uvijek bila vrijedan i cjenjen poklon i da Pljevljaci imaju dugu tradiciju čitalačke kulture, tako da će veoma dobro znati vrijednost poklona koji su dobili. Ona je istakla da je knjiga u Pljevljima uvijek bila veoma poštovana, cjenjena, da je kultura našeg grada na nivou koji prevazilazi i veličinu i broj stanovnika.

-Naša gradska biblioteka je jedna od najbolje opremljenih u Crnoj Gori i broj onih onih koji dolaze u gradsku biblioteku je takođe vrlo impresivan. Biblioteka Gimnazije ima oko 20.000 knjiga koje je čine jednom od najopremljenijih ne samo učeničkih, đačkih biblioteka već uopšte biblioteka. Knjige ovdje stanuju odavno, knjiga se ovdje cjeni odavno i mi koji čitamo knjige znamo šta znači vrijednost poklona koji smo danas dobili. Ove knjige će se osjećati u našoj biblioteci veoma dobro i njih će čitati i nastavnici i učenici ove škole – kazala je direktorica Bajčetić, koja je izrazila nadu da će saradnja sa „Pobjedom“ biti nastavljena i da će se ovim primjerom voditi i neke druge kompanije.knjige

Glavni pokrovitelj podjele „Pobjedinih“ izdanja pljevaljskim školama je Rudnika uglja. Iz ove kompanije su istakli da su kao društveno-odgovorna kompanija podržali aktivnosti promocije obrazovanja i očuvanja crnogorske istorije, kulturnog i istorijskog nasljeđa među najmlađim naraštajima.

-Ovaj projakat je još jedan u nizu aktivnosti koje mi već godina realizujemo sa Pobjedom kroz jednu veoma uspješnu saradnju, ali isto tako još jedan u nizu projakata koje realizujemo kada je obrazovni sistem u pitanju, a naročito obrazovanje u Pljevljima. Mi smo na početku godine učestvovali u aktivnosti obezbjeđenja mobilnih telefona kako bi djeca sa seoskog područja mogla da prate online nastavu podjednako uspješno kao i djeca koja pohađaju gradske škole. Vjerujemo da će današnja donacija obogatiti fondove školskih biblioteka, a takođe i unaprijediti znanje mlađih naraštaja o bitnom istorijskom naslijeđu Crne Gore – kazala je Dijana Gomilanović u ime Informativne službe Rudnika uglja.

“Pobjeda“ je osim u Pljevljima knjige poklonila u Rožajama, Petnjici, Plavu i Gusinju, a nakon Pljevalja dodjela knjiga se nastavlja u Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici, Kolašinu, Mojkovcu, Šavniku i Žabljaku.

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

“Pipi Duga Čarapa” u ponedjeljak na sceni Centra za kulturu

U ponedjeljak, 26-og septembra sa početkom u 11h, na Velikoj sceni JU Centar za kulturu …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.