subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Počinju prijave za uvećane naknade za novorođenčad

Počinju prijave za uvećane naknade za novorođenčad

Roditelji beba rođenih 2022. već mogu da se prijavljuju nadležnim centrima za socijalni rad za isplatu uvećane naknade za novorođenčad, najavio je državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović i dodao da ovih dana počinje primjena izmijenjenog Zakona koji to predviđa.

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su krajem prethodne godine izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, prema kojima je dosadašnja naknada od oko 130, odnosno 150 eura uvećana na 900, odnosno 1.000 eura, u zavisnosti da li je porodica korisnik MOP-a. Zakonom je definisano, s obzirom na to da će se nove odredbe primjenjivati retroaktivno, da roditelji koji su dobili djecu u toku 2022. godine, treba da se u roku od tri mjeseca opet prijave centrima za socijalni rad. Oni će tako dobiti razliku između starog i novog iznosa naknade, a svi koji ubuduće dobiju djecu imaju pravo na novi iznos.

Prema informacijama portala Roditelji.me, nova verzija Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti objavljena je u Službenom listu 10. januara, a stupiće na snagu osam dana kasnije.

je Stojanović.

Isplata iz tekuće budžetske rezerve za naknade, prema ranijem stavu nadležnih u Vladi Crne Gore, nije bila zakonita i zbog toga je odlagana primjena najavljene mjere. Sada, deset mjeseci nakon što je prethodna administracija najavila uvođenje uvećanih iznosa naknada za novorođenčad i pri tom planirala da to učini iz tekuće budžetske rezerve, to neće biti problem.

Stojanović sada kaže da se iz tekuće budžetske rezerve uvijek mogu finansitrati takve stvari, ali su u prethodnoj godini problem bile same izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, jer da bi se ostvarilo pravo ono mora da ima utemeljenje u Zakonu.

„Kada je najavljeno to pravo niti je izmijenjen Zakon, niti je rađen fiskalni uticaj niti analiza propisa, tako da je trebalo vremena da se to uskladi. Naravno, onog momenta kada je definitivno u Parlamentu izglasan novi Zakon stekli su se uslovi da mogu da se koriste naknade po ovom pravu“, zaključio je Stojanović.

Izvor-vijesti

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.