četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Društvo / Podijeljeno preko 100 000 paketa humanitarne pomoći

Podijeljeno preko 100 000 paketa humanitarne pomoći

U proteklih godinu dana Crveni krst Crne Gore podijelio je preko 100 000 paketa humanitarne pomoći, saopštila je predstavnica ove organizacije Marta Perković.

„U pitanju su paketi hrane, higijene i bebi paketi za svo stanovništvo kojem je to zaista bilo neophodno. Nekada je jedna porodica pomoć dobijala i više puta, u zavisnosti od potreba i procjene osoblja Crvenog krsta“ istakla je Perković.

Psiholozi Crvenog krsta i socijalni radnici, kao i volonteri tokom pandemije su pružali putem kol centara i psihosocijalnu podršku. Ovim vidom podrške obuhvaćeno je preko 7000 građana.

Stanovnicima se, navodi Perković, pružaju pravovremene informacije o vakcinaciji, preventivnim mjerama koje su na snazi te načinima kako dobiti humanitarnu pomoć.

Kako dodaje, pored podjele humanitarne pomoći, volonteri su vršili nabavke osnovnih životnih namirnica za stanovništvo kojem je to bilo neophodno.

ck cg

„Volonteri Crvenog krsta su izvršili preko 7000 nabavki za nepokretna lica, osobe u samoizolaciji, starije ljude. Podijeljeno je preko 2000 toplih obroka, a geronto domaćice su obišle preko 1000 lica u vrijeme pandemije” kaže Perković.

Prema njenim riječima Crveni krst je tokom predhodne godine imao preko 450 aktivnih volontera širom Crne Gore kojji su dali nemjerljiv doprinos u sprječavanju širenja pandemije.

“Volonteri Crvenog krsta veoma su aktivni i u nacionalnom kol centru za iskazivanje zainteresovanosti za vakcinacijom, a prisutni su I na zdravstvenim punktovima širom Crne Gore na kojima se vrši vakcinacija stanovništva. Tradicionalno u nedjelji Crvenog krsta koja traje od 08. do 15. Maja organizuje se akcija Solidarnost na djelu u više gradova širom zemlje”, kazala je predstavnica Crvenog krsta.

Riječ je, kaže Perković, o aktavnisti koja se odvija u prodajnim lancima supermaketa Voli, Laković i Idea.

Marta-Perkovic-predstavnica-Crvenog-krsta-Crne-Gore_

“Svaki građanin koji želi pokazati svoju solidarnost na djelu I želi pomoći socijalno ugroženim sugrađanima , to može učiniti posredstvom Crvenog krsta tako što će donirati neki od prehrambenih ili higijenskih artikala. Ta pomoć biće sortirana i nakon završetka akcije Nedelja Crvenog krsta, podijeljena onima kojima je to najneophodnije”, navodi Perković.

Ističe da se 11 maja obilježava Dan dobrovoljnih davalaca krvi kada će Crveni krst u saradnji sa Ministarstvom zdravlja dodijeliti i priznanja onima koji su doprinijeli razvoju i popularizaciji ove aktivnosti.

“Svjetski dan Crvenog krsta/Crvenog polumjeseca – 8. maj, obilježava se na dan rođenja osnivača Međunarodnog pokreta Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca Anri Dinana”, zaključila je predstavnica Crvenog krsta.

Izvor tvpljevlja.me

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Pljevlja dobila novo izletište – Pametno jezero. Kovačević, ovo je samo jedan od naših ekoloških projekata

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčijeva svečano su danas u otvorili …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.