subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Podmetali srpske simbole da izazovu sukobe

Podmetali srpske simbole da izazovu sukobe

Po završetku izbora 2020. godine, u Pljevljima je došlo do više incidenata motivisanih nacionalnom i vjerskom netrpeljivošću. Nakon tri godine otkriva se da iza svega stoji policajac Petar Lazović, koji je organizovao da se Pljevlja iscrtaju krstom sa četiri ocila uz poruku “Selite se Turci”, kako bi podigli tenzije u državi i zavadili građane, prenosi DN Vijesti.

Nakon što su pomagači Petra Lazovića u izazivanju međunacionalne mržnje i netrpeljivosti uhapšeni, tražio da se prema njima blago postupa.

Demokratski front osudio je tada  ispisivanje uvredljivih grafita u Pljevljima i optužio tajnu policiju i bivšeg premijera Duška Markovića za koordinaciju ovih akcija.

„Nemamo dilemu da u pozadini ovog događaja stoji tajna policija i čovjek koji koordinira svim izrežiranim incidentima – Duško Marković. Stoga, upozoravamo DPS da prestane sa podsticanjem mržnje i raspirivanjem međunacionalnih tenzija, označavajući pri tom sebe kao navodnog zaštitnika manjina i čuvara države. Istina je da je upravo DPS, koji djeluje u organizovanim kriminalnim grupama, najveći protivnik države i najveći protivnik ostvarivanja punih manjinskih prava“, saopšteno je tada iz DF-a.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krivičnu prijavu protiv trojice Pljevljaka – Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), koji je u bjekstvu, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, zbog sumnje da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

Nakon pada DPS-a na izborima  u avgustu 2020. godine Pljevlja su, kao multinacionalna sredina, bila meta brojnih incidenata. Osim garfita uvredljive sadržine, polomljena su i stakla na prostorijama Islamske zajednice.

Izvor-pvsvitanje

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Učenici Srednje stručne škole na usavršavanju u Španiji

Grupa učenika Srednje stručne škole Pljevlja odjeljenje IV2 – Tehničar za kompjutersko upravljanje i konstruisanje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.