petak , 21 juna 2024
Početna / Vijesti / Društvo / Podrška dohotku pčelarima po registrovanoj pčelinjoj zajednici

Podrška dohotku pčelarima po registrovanoj pčelinjoj zajednici

Ministarstvo je podršku dodijelilo u cilju blagovremenog preduzimanja mjera i stvaranja uslova za opstanak pčelinjih zajednica

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je opredijelilo podršku, kao pomoć dohotku, u iznosu od dva eura po registrovanoj pčelinjoj zajednici.

Ministarstvo je podršku dodijelilo u cilju blagovremenog preduzimanja mjera i stvaranja uslova za opstanak pčelinjih zajednica.

Isplata podrške izvršiće se na jedinstveni matični broj svim registrovanim vlasnicima pčelinjih zajednica shodno upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava na šalterima Prve banke”, navodi se u saoptšenju.

Kako su kazali, usljed izražene suše i rasta cijena inputa u sektoru pčelarstva, došlo je do proizvodnje ispod ekonomski opravdanog nivoa.

“Sušni period tokom godine doveo je do toga da su pčelinje zajednice došle na biološki minimum, a nedostatak hrane iz prirode (polen i nektar) smanjio je proces reprodukcije pčela i doveo zajednice na nivo opstanka. Dodatno, toplo vrijeme tokom oktobra i novembra uticalo je na neuobičajenu aktivnost pčela, te je potrebno reagovati dodatnom prihranom kako bi pčelinje zajednice preživjele zimu”, objasnili su iz Ministarstva.

Izvor-MINA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Predsjednik Skupštine CG Andrija Mandić posjetio Srednju stručnu školu u Pljevljima

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić danas je posjetio Srednju stručnu školu (SSŠ), razgovarao sa …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.