nedelja , 24 septembra 2023
Početna / Vijesti / Politika / POKAŽITE PATRIOTIZAM I PLATITE DRŽAVI ONO ŠTO STE DUŽNI

POKAŽITE PATRIOTIZAM I PLATITE DRŽAVI ONO ŠTO STE DUŽNI

Poštovana gospodo „strateški partneri“ dozvolićete da za stanje u šumama CG obzirom na moje angažovanje u Upravi za šume po Lex specijalisu od 02.06.2016 godine ne mogu biti kriv. Dozvolićete takođe da ne mogu biti kriv ni za finansijske i ostale probleme DOO „Vektra Jakić“ koji su evidentni jer u poslednje vrijeme nema spiska dužnika državi po ovom ili onom povodu na kome nema vaše „uspješne“ firme. Koliko ste dužni zaposlenima i partnerima iz Pljevalja zna ova čaršija vrlo dobro. Razumijem vašu nervozu i bojazan za budućnost kao i nervozu svih onih koji su vam dozvolili da budete ono što niste-strateški partner države. Ako vam je sve potaman i kako kažete manipulišemo crnogorskom javnošću budite ljubazni pa javnosti odgovorite zašto leti perje po ministarstvu i šta tamo rade i u kom svojstvu mali od informatike i podpresjednik jedne opštine. Tim povodom upućujem javnu kritiku predsjedniku SDP-a drugu Ranku Krivokapiću što ta kukavičija jaja DPS-a ranije nije prepoznao. No, neka o vama argumentima govore činjenice i cifre koje ću navesti.

vektra-jakic cijelaSamostalna savjetnica Rosanda Vojnović je još na kolegijumu održanom 10.06.2016 godine u prostorijama uprave, na kome su prisutstvovali predstavnici MPRR, istakla da je po izvještaju DRI osnovna zamjerka što Ugovor sa DOO „ Vekra Jakić“ nije usaglašen sa Konkursom i Zakonom i da se postavlja pitanje kako da se riješi obezbijeđenje plaćanja od strane ovog koncesionara. Već tada je bilo očigledno da ne izvršavate svoje obaveze i flagrantno kršite Izvršnu ispravu suda potvrđeni Plan reorganizacije.

Shodno članu 8 Zakona o primjeni sporazuma o stvaranju uslova za slobodne i fer izbore vezano za kontrolu korišćenja državnih resursa u konkretno vašem slučaju došao sam u posjed dokumenata koji nedvosmisleno potvrđuju nepravilnosti koje je inače konstatovala i DRI a tiču se:

  • obezbijeđenja garancija,
  • neurednog stanja sa zaduženjima drvnih masa i više puta mjenjanja rješenja o obračunu naknada,
  • oslobađanja koncesionara od plaćanja naknada

U dopisu UŠ br. 3203 od 26.07.2016 g. upućenom MPRR, potpisanog od strane aktuelnog direktora inače kadra DPS i mene kao kontrolora konstatovano je:

DOO „ Vektra jakić“ i pored pisanog zahtijeva nije do danas dostavila shodno ugovorenoj obavezi mjenice kao garanciju za realizaciju ugovora o koncesijama

Svi koncesionari koji trenutno shodno zaključenim ugovorima realizuju iste su dobili i finansijska zaduženja a prati se i implementacija oba akta (program gazdovanja i ugovor). Izuzetak od prethodnog je DOO „ Vektra jakić“ za koju nije urađen prilog ugovora niti pak rješenje o finansijskom zaduženju a započela je sa sječom ugovorene drvne mase za 2016 g.

Po pitanju sledeće preoporuke DRI, mimo predviđenih procedura i bez potrebne dokumentacije koju sada „usaglašavate“ smanjene su vam koncesione obaveze u periodu od 2013-2015 g za 897 hiljada eura a u 2015 g je skoro prepolovljena sa više od milion na 583 hiljade eura, koje takođe ne plaćate. Nezavisno od ovoga usvojeni iznos potraživanja za 2011 godinu koji je otvoren u stečajnom postupku 15.06 2012 g. je 1.355.530,72 €. Na osnovu izmjenjenog plana reorganizacije broj 1172 od 25.07.2013 godine izmirenje prve rate koncesione naknade od 169.441,39 € je bilo predviđeno do 30.06.2014 g. Preostali iznos od 1.186.089,39 € usvojeno je da ćete izmiriti u devet polugodišnjih rata od po 131.787,71 €.

Do sada su dospijele za plaćanje četiri rate što iznosi 527.150,83 € koje nisu plaćene čime pokazujete elementarno nepoštovanje sudske vlasti i za što ne snosite konsekvence iz meni nepoznatih razloga. Očigledno je da je vaša računica da ste u pretplati samo pusta želja neodgovornog koncesionara podgrijana dijelom vlasti koja misli da je jača od države.

Javno se pitam da li je Uprava za šume odgovorna za ove nepravilnosti, javašluk, anarhiju u tako ozbiljnoj kompaniji kao što je vaša.

Poštovani godpodine Brkoviću, pokažite svoj patriotizam i platite državi ono što ste dužni. Dio tog novca će se vratiti lokalnoj zajednici a ostatak će pomoći da budžetski korisnici profesori i lekari dobiju koji euro više za svoj predani rad. Pokrenite proizvodnju pa će vam se možda i vidici zamagljeni balvanima na granici otvoriti jer očigledno od njih ne vidite da ste prešli sve granice.

I još nešto poštovani g-dine Brkoviću, nemojte tako olako da prozivate vaše saradnike iz MPRR, Direktorata i Uprave za šume koji u „ šumi kriminala u drvopreradi“ mogu postati i svedoci saradnici tužioca Katnića koga sa pravom prizivate.

Reagovanje na tekst službe za informisanje DOO „Vektra Jalić“- Veljković od drveta ne vidi šumu

Pomoćnik direktora Uprave za šume Crne Gore

Branislav Veljković

About Tanja Mladenovska

Pogledajte i

Bečić neće sa Zenkom i SD-om

Predsjedništvo Demokratske Crne Gore jednoglasno je na jučerašnjoj sjednici prihvatilo predlog lidera partije Alekse Bečića …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.