subota , 20 aprila 2024
Početna / Vijesti / Ekonomija / Poklon iznad 50 eura javni funkcioner ne smije da prihvati

Poklon iznad 50 eura javni funkcioner ne smije da prihvati

Ako javni funkcioneri nisu sigurni da li vrijednost neprotokolarnog poklona iznosi više od 50 eura, onda taj poklon ne smije ni da prihvate, jedan je od prijedloga eksperata Savjeta Evrope dr Valca Kalniša i dr Jurea Škrbeca Ovo su pisali u Analizi djelova Zakona o sprečavanju korupcije koji uređuju sukob interesa, ograničenja i izvještaje o prihodima i imovini, poklone, donacije i sponzorstva.

U tom dokumentu u koji je Portal RTCG imao uvid, a koji će biti razmatran na današnjoj sjednici skupštinske Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije, piše da je neophodno da se podigne svijest javnih funkcionera da pokloni nisu samo materijalni. predmeti već i usluge koje se pružaju kao dio gostoprimstva.

„Treba uvesti izričitu zabranu samoinicijativnog traženja ili zahtevanja poklona”, kategorični su Kalniš i Škrbec.

Oni ističu da je u Zakonu o ASK neophodno navesti da se zabrana primanja poklona odnosi na poklone u korist javnog funkcionera, ali iu korist osoba koje su povezane sa njima.

„Zabraniti svim licima povezanim sa javnim funkcionerom da primaju poklone date u vezi sa javnim funkcionerom ili vršenjem javnih funkcija. Potrebno je razmotriti izuzeće uobičajenih (konvencionalnih) gostoprimstava od opšte zabrane prihvatanja poklona”, piše u dokumentu.

Takođe, ni preterano gostoprimstvo ne treba da se praktikuje, pa stručnjaci savetuju da se napravi standard i kad se to pitanje razmatra.

Govoreći o sponzorstvima i donacijama, stručnjaci navode da treba datinice sa kriterijumima za određivanje kada sponzorstvo ili donacija utiče ili može uticati na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa.

„Zabraniti sponzorstva i donacije za koje se čini da utiču na zakonitost, objektivnost i nepristrasnost rada organa”, pisali su Kalniš i Škrbec u Analizu.

Izvor-rtcg

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

EPCG -Prosječan račun za mart 34,76 eura

Domaćinstva su u martu 2024. godine potrošila 126.219.420 kWh (kilovatsati) električne energije, što je 4,22 …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.