ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / Pokret za Pljevlja: CRNOGORSKA LUDNICA

Pokret za Pljevlja: CRNOGORSKA LUDNICA

Ljudi moji pa je li ovo moguće, ovo je ludnica“, gotovo da bi mogao, poput legendarnog Mladena Delića, da uzvikne svaki učesnik litija. Prosuti onoliku narodnu energiju, materijalizovanu osvajanjem parlamentarne većine na  izborima 30.08.2020.g mogu samo politički diletanti i neopjevani licemjeri. Još jednom se potvrdilo pravilo, da je najlakše prodati  kuću koju vam je otac pravio. Ovoga puta, kuću,odnosno slobodu,  je napravio ( osvojio) Đedo sa svenarodnim litijama, a prodali, ozbiljnoj i odgovornoj politici nedorasli lideri dojučerašnje opozicije, koji su vjerovali da se politika vodi doskočicama i forama na Fejsbuku i Tviteru.

Vlada Zdravka Krivokapića je bila najmanji zajednički sadržalac tri koalicije, koje su po svemu bile različite , osim po datoj riječi u predizbornoj kampanji da Vladu neće praviti sa DPS-om. Imala je ona stotinu mana, ali je bila jedina moguća garancija da se DPS ne vrati na vlast. Međutim, kako data riječ u modernoj Crnoj Gori ne znači mnogo dogodio se najgori mogući scenario. Daljinski upravljač za formiranje Vlade i definisanje njene politike predat je u ruke Mila Đukanovića.

Normalno je da su građani sluđeni ovim crnogorskim oksimoronom, po kome je moguća drvena furuna, a glasanje za promjene znači politiku „dobro jutro čaršijo na sve četiri strane“, u suštini veži konja gdje ti gazda kaže. I dok nas Dritan Abazović pečobrazno ubjeđuje da manjinska Vlada ne znači povratak DPS-a, pad Vlade Zdravka Krivokapića je proslavljen vatrometom i slavljem članova i pristalica bivšeg režima diljem Crne Gore. Osmijeh se vratio na lice Mila Đukanovića, nije to više onaj izbezumljeni čovjek iz izborne noći.

Za to vrijeme studenti sa Sorbone i dalje zbunjuju litijski narod, ponašajući se kao francuske sobarice. Zapravo igraju politički vaterpolo, sve u želji da na površini budu opozicija, a  po dubini vlast. Važno je da Zdravko Krivokapić više nije predsjednik Vlade. Malo li je ako je vrhovni cilj u politici da komšiji crkne krava. SNP je duboko zagazio u mutnu Maricu i tu više ne vrijedi trošiti riječi.

Drugosrbijanski lideri i štampa njima naklonjena, slave pad crnogorske Vlade kao praznik i trijumf  demokratije. S druge strane pro vladini mediji u Beogradu nikada nisu napadali Mila Đukanovića, čak ni približno, koliko su kidisali na Zdravka Krivokapića. Za čudo divno Dritana Abazovića gotovo da ne napadaju.  Pa ko je tu lud, ko zbunjen, a ko normalan pitanje je za milion dolara?

Da bi ova igra gluvih telefona bila kompletna pobrinuo se Nemanja Starović, državni sekretar u mistarstvu inostranih poslova Vlade Srbije, gostujući  juče u jutarnjem programu RTS-a. Na pitanje voditeljke kako komentariše pad Vlade Zdravka Krivikapića i izglasavanje nepoverenja Aleksi Bečiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore, gospodin državni sekretar, uz osmjeh na licu, parafrazira pjesnika Branka Miljkovića  i kaže: „ Sve što padne bilo je padu sklono“. Tako je brate Nemanja, ali po pravilu, takve sklone padu,obično  neko gurne , a drugi mu poturi nogu.

A na pitanje šta dalje očekuje, gospodin Nemanja, uz čuvenu frazu kako Srbija nema pravo da se miješa u politička pitanja u Crnoj Gori, ali ima pravo da štiti srpski narod, izjavi da će manjinska vlada biti izabrana. Ali ako ta Vlada za godinu dana riješi makar tri od četiri problema, oprvdaće svoje postojanje. A ti problemi su: potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, održavanje popisa u oktobru ove godine, prisupanje otvorenom Balkanu i rešavanje problema sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori. Iz tvojih usta u Božije uši, vazda nam dragi državni sekretaru. Ako sve bude po obećanjima ( da li i dogovoru ? )  imala se rašta i roditi,  da parafraziramo vladiku Rada.

Ali, poučeni višedecenijskim iskustvom aparthejda  prema srpskom narodu pod Milovim režimom, mi u to ne vjerujemo. Prekrajanje izborne volje može se vršiti samo na izborima, sve drugo je zavođenje za Goleš planinu. Za to pravo ćemo se boriti na svakom mjestu, pa i na ulici.

 

 

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Parlamentarna većina potpisala inicijativu za razrješenje predsjednika države

„Predsjednik Crne Gore povrijedio je član 95 stav 5 Ustava Crne Gore jer nije pozvao …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.