četvrtak , 29 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / POKRET ZA PLJEVLJA: DPS RADOJICA I GRBAVI RADNICI

POKRET ZA PLJEVLJA: DPS RADOJICA I GRBAVI RADNICI

Ovih dana u Pljevljima se prikazuje tragikomedija u tri čina pod nazivom „ DPS Radojica i grbavi radnici“. Režiju potpisuje Radojica Grba, stečajni upravnik i  ljuti kadar DPS-a, koji je nedavno otišao u penziju, koju  je zaradio u  austrijskom Strabagu. Gospodin Grba je ostao zapamćen u Pljevljima kao veliki borac za crnogorski jezik. Međutim, čudi da za to vrijeme nije naučio austrijski jezik, ili su mu tamo objasnili da se u Austriji govori nemački jezik, što Austrijancima ni malo ne smeta. Iako je otišao u penziju, gospodin Grba nije prestao, da se kao stečajni upravnik, bavi usrećivanjem radnikapo crnogorskim preduzećima, koja su prethodno kadrovi  iz DPS-a, SD i SDP –a doveli do prosjačkog štapa.

Poslednjih mjeseci na dnevnom redu je bilopljevaljsko preduzeće „Komunalno usluge“. Glavnu ulogu u ovoj „predstavi“ igra predsjednik Opštine Igor Golubović, a u masovnim scenama učestvuju zaposleni u preduzeću. Za kostimografiju koja se sastoji od prnja, dronjaka i obojaka postarale su se bivše direktorice Nataša Marković i Tanja Vučetić.

Preduzeće je otišlo u stečaj 12.oktobra prošle godine, a za stečajnog upravnika je postavljen Radojica Grba. Privredni sud je 17.februara  usvojio Plan reorganizacije preduzeća čime je ono  izašlo iz stečaja. Razumije se Plan reorganizacije  je sačinio gospodin Grba u saradnji sa predsjednikom Opštine i resornim sekretarijatom. Prema tom planu od 48 zaposlenih , 25 je ostalo u preduzeću , aostali su poslati na Biro rada. Od početka nije ispoštovana zakonska procedura da se svi zaposleni pošalju na Biro rada, i da se potom, na osnovu Plana reorganizacije  i nove sistematizacije potreban broj ljudi pozove na posao.

Gospodin Grba voli da ističe kako se on od 2012 ?godine ne bavi politikom, ali mu to  ne smeta da bude „mrtvozornik“ onima koje je upropastila politika njegove partije. Kako objasniti činjenicu da od 23 radnika, koji su ostali bez posla, nema nijednog koji nije bio učesnik na litijama, kad su se branile svetinje. Dokaz, da su politički kriterijumi bili presudni je i  činjenica, da  pored onih koji su ostali da rade g.Grba svakodnevno dovodi ljude sa Biroa rada da honorarno odrađuju poslove. U ostatku preduzeća ne postoji pravna služba, a pravnica   koja je ostala  u firmi radi na drugim poslovima.

U toku stečajnog postupka gospodin Grba je obećao svim zaposlenim da će od Fonda rada primiti po 6 minimalnih zarada u Crnoj Gori, što iznosi oko 1.300 evra. Međutim, ispostavilo se da je to bilo lažno obećanje, jer prema Planu reorganizacije sva potraživanja zaposlenih prelaze na poslodavca, a to je JP “Komunalne usluge“ koje je izašlo iz stečaja. Isto tako u Planu reorganizacije je predviđeno nezavisno stručno lice koje će da prati njegovo izvršenje, razumije se uz nadoknadu koja iznosi koliko i prosečna neto zarada u Crnoj Gori. Taj „nezavisni stručnjak“ biće, svakako,  Radojica Grba kome će uz austrijsku penziju dobro doći i prosječna crnogorska neto zarada. Bože udulji i još koji stečaj, dok traje ovaj prelazni period i poslednji dani DPS-a.

POKRET ZA PLJEVLJA

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Stanić: 24. oktobra probudicemo se u demokratskim, ujedinjenim i pravim Pljevljima!

Predsjednik Pokreta za Pljevlja, doktor Novica Stanić naglasio je da u ovoj koaliciji nema velikih …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.