četvrtak , 18 jula 2024
Početna / Vijesti / Politika / POKRET ZA PLJEVLJA: O PRAVOPISU I FAŠIZMU

POKRET ZA PLJEVLJA: O PRAVOPISU I FAŠIZMU

logo PYPNikad kraja iznenađenjima od strane Filipa Vukovića. Prvo me, ničim izazvan, zagrizao u Pobjedi, a kad sam mu odgovorio, politički oštro, ali činjenično utemeljeno, sakrio se iza Opštinskog odbora DPS-a, i nije opovrgao ni jednu moju tvrdnju. U svakom slučaju hvala mu što mi je pružio priliku da još jedanput ispričam priču, koju sam dva puta izgovorio u Skupštini Crne Gore, ali je oba puta prećutana. A ispričao mi je prof.dr Slobodan Lotina, pred kojim sam polagao subspecijalistički ispit iz vaskularne hirurgije. Za one koji ne znaju bio sam drugi ljekar sa prostora Savezne Republike Jugoslavije, koji je stekao diplomu vaskularnog hirurga. Prvi je bio dr Lazar Davidović, sada profesor i direktor Centra za vaskularnu hirurgiju na Insitutu za kardiovaskularne bolesti u Beogradu.

Kad je, poslije nekoliko godina, dr Davor Musić, sadašnji načelnik vaskularne hirurgije Kliničkog centra u Podgorici, završio subspecializaciju iz vaskularne hirurgije, zamolio je profesora Lotinu da bude supervizor, dolazi jednom mjesečno u Podgoricu, i da mu pomogne u formiranju nove hirurške grane, što svakako nije lak i jednostavan posao. Kad je prof Lotina došao na razgovor i dogovor sa druge strane stola sjedeli su tadašnji ministar zdravlja Ivanišević, tadašnji direktor Kliničkog centra Budimir Šegrt i ostala DPS gospoda. Kad je profesor Lotina, kao uslov za saradnju, zatražio da se formira tim vaskularnih hirurga odgovorili su da ih u Crnoj Gori nema. “Imate, imate“, reagovao je profesor i pomenuo dr Novicu Stanića u Pljevljima, dr Miodraga Kovača (završio kardiovaskularnu hirurgiju u Čehoslovačkoj) u to vrijeme saveznog ministra zdravlja, i nekog trećeg ljekara, koji je u to vrijeme radio u Italiji. “Ali oni su opozicija“, horski su odgovorili zdravstveni DPS funkcioneri. “Ako vi tako razmišljate onda ja ovdje nemam šta da tražim“ , zaključio je profesor Lotina i vratio se u Beograd.

Tako se završila priča o angažovanju profesora Lotine, a ja sam, iako godinama jedini vaskularni hirurg u Crnoj Gori, ostao bez posla. Kad sam profesoru objasnio da se u Crnoj Gori ni čistačica ne može zaposliti ako ne dobije zeleno svijetlo iz DPS-a shvatio je o čemu se radi. A da se nije radilo o nečijem hiru, već o fašizmu, dokaz je i sudbina, sada pokojnog, dr Ranka Kadića, koji je, iako u to vrijeme jedini specijalista nuklearne medicine u Crnoj Gori, dobio otkaz u Kliničkom centru.

Tako sam postao „sinonim za poraz, netrpeljivost i prolaznost“ kako tvrde iz Opštinskog odbora DPS-a. I ne samo to, na mojim vratima ne piše ni ime, ni doktor, samo Stanić, sve sam učinio da postanem nevidljiv poput naroda kome pripadam.

A šta sam mogao drugo da uradim, koga da tužim, što nisam primljen u Klinički centar, kao, u to vrijeme, jedini vaskularni hirurg u Crnoj Gori, što nisam postao predavač na Medicinskom fakultetu, što nisam dobio stan u Podgorici. Profesor Lotina je u međuvremenu umro, ministar Šegrt kaže da se ne sjeća pomenutog razgovora, a Vlada izbornog povjerenja priprema PRVE SLOBODNE I DEMOKRATSKE IZBORE, poslije četvrt vijeka višestranačja. I usput nas ubjeđuju da je pohara Budve u režiji drugog čovjeka DPS-a, bez državne funkcije, incident, a ne metastaza osnovnog tumora u Podgorici. Neće biti da je tako, od Pljevalja pa do Spuža kriminalni lanac DPS-a se pruža. Lanac koji se ne može raskinuti bez promjene vlasti. Zato građani Pljevalja i Crne Gore, opozicijo svih vjera i nacija, i političkih uvjerenja, prečega zadatka nema od skidanja sa vlasti onih koji riječ država, patriotski pišu velikim slovom, a debelo su ugazili u fašizam. Upravo zbog toga SVI ZAJEDNO, na jednu listu za izbore 16.oktobra ove godine.

I na kraju, pošto koncem marta sledeće godine stičem pravo na starosnu penziju, a kako svojevremeno, iako sklon profiterstvu nisam iskoristio pravo na poslaničku penziju, bio sam odlučio da se povučem iz politike i odem u mirovinu. Nisam ni slutio da toliko smetam Filipu Vukoviću i Opštinskom odboru DPS-a. Možda nakon ove neočekivane i ničim izazvane hajke treba još jednom razmisliti.

U Pljevljima, 11.08.2016.

dr Novica Stanić poslanik i predsjednik

Pokreta za Pljevlja

About Tanja Mladenovska

Pogledajte i

Tosic: Nuzno je da oni koji su unistili pljevaljska preduzeca odgovaraju

Danas je Skupštinu opštine Pljevlja zvanično posjetio potpredsjednik Vlade Crne Gore Momo Koprivica. “Imajući u …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.