ponedeljak , 26 septembra 2022
Početna / Vijesti / Politika / POKRET ZA PLJEVLJA: OPET PLJEVLJA I „ČETNIČKE HORDE“

POKRET ZA PLJEVLJA: OPET PLJEVLJA I „ČETNIČKE HORDE“

 

 

Ljudi, pa je li ovo moguće? I ovo proljeće u Pljevljima započelo je sa snjegovima, kišom i „četničkim hordama“. Odkud „četničke horde“ u Pljevljima u 21.vijeku? Odgovor je jednostavan, proizvodi ih DPS za plašenje manjinskih naroda, dok on za to vrijeme pljačka Crnu Goru. Nema boljeg svjedoka za ovu tvrdnju od Veselina Veljovića, doskorašnjeg direktora crnogorske policije i njegove izjave „da će uvijek biti s crnogorskim patriotama, nikad s kvislinzima i izdajnicima Crne Gore“. Ako neko ima nedoumicu, na koga je gospodin Veljović mislio, da je odmah otklonimo,  u pitanju  je srpski narod u Crnoj Gori.

Ta matrica je ponovno oživljena u Pljevljima povodom imenovanja Harisa Đurđevića, za novog načelnika Centra bezbjednosti Pljevlja. Nažalost na nju se upecao i aktuelni potpredsjednik Vlade Crne Gore g.Dritan Abazović, koji je iznio dva vrednosna suda o  aktuelnim događajima u Pljevljima. Prvi je da „načelnike  policije u Crnoj Gori neće postavljati ulica“.  Ipak  vjerujemo da se radi o lapsusu, a ne uvredi.  Ne mogu biti ulica  četiri opozicione stranke u Pljevljima, koje su na poslednjim parlamentarnim izborima dobile 2/3 biračkog tijela. Drugi stav je „ ukoliko se radi o tome da je  neko zbog svog nacionalnog ili političkog opredeljenja, ili vjerske pripadnosti, neprihvatljiv za određenu grupu ljudi, to je apsolutno neprihvatljivo“. Upravo je u tome problem. Lijepo smo u zajedničkom saopštenju rekli da nije problem da Bošnjak ili Musliman bude načelnik Centra bezbjednosti u Pljevljima, ali smo protiv toga da bude, etablirani vojnik  DPS-a i Veselina Veljovića.

To što je g. Haris Đurđević 2017.godine bio proglašen za najboljeg policajca u Centru bezbjednosti u Pljevljima, samo je dokaz da ga je „prepoznao teren“.  A teren je bio DPS,  jer je svima znano da se nije moglo izabrati ni najbolja čistačica bez saglasnosti DPS-a, a kamoli nabolji policajac. Mi iz Pokreta za Pljevlja smatramo da  niko od zaposlenih u  Centru bezbjednosti , pa bio Srbin, Crnogorac, Bošnjak ili Musliman, ne zaslužuje da bude novi načelnik. Bilo je ljudski očekivati da makar neko iz tog Centra skine uniformu ili podnese ostavku, nakon prebijanja Ognjena Mijatovića 13.maja 2020.godine, kao što je to uradio Zdravko Kasalica, zastavnik u Vojsci Crne Gore ili Miloje Šćepanović, policajac iz Nikšića.

Nažalost, takav primjer čojstva i junaštva u Pljevljima nismo doživeli. Pokret za Pljevlja nema nikav problem da podrži Peticiju protiv skrnavljenja Hadži Hasanove džamije u Pljevljima. Ali isto tako smo se nadali i očekivali, da će  makar  neko od Bošnjaka ili Muslimana u Pljevljima  javno podržati borbu srpskog naroda za „ odbranu svetinja“ u Crnoj Gori.  Ili da će neko od odbornika Bošnjaka ili Muslimana u SO Pljevlja dići glas protiv otimanja vodenice, manastira Sv.Trojice u Vodicama. Ni to se nije desilo. Ne zato što su svi bili za otimanje svetinja, već zato što su dobro znali da im ne bi bilo opstanka u Pljevljima, dok je DPS vlast na nivou države i opštine.

Na kraju evo predloga  za g. Dritana Abazovića, neka imenuje bilo kog Bošnjaka ili Muslimana, koji nije bio član ili glasač DPS-a za načelnika Centra bezbjednosti u Pljevljima, i svi će mu Srbi aplaudirati kad prvi put dođe u Pljevlja. A takvih ima, u to ne treba sumnjati. S druge strane, neka imenuje Srbina za načelnika Centra bezbjednosti u Plavu ili Rožaju, pa će videti kako će se provesti nakon toga. Toliko o šovinizmu pljevaljskih Srba.

Nema bolje vakcine protiv šovinizma, od istine i pravde. Kad Crna Gora postane država istine i pravde, ili kako se to moderno kaže pravna država,  druge će nam ptice pjevati. I bićemo građanska država. Pljevljaci to nikada nisu bili i zato su najčešće stradali. Zato ovo saopštenje završavamo stihovima pjesnikinje Milice Bakrač:

„koliko imaš varljivih boja,

slobodo, tužna maćeho moja.“

Izgleda da je svaka vlast  za Pljevljake bila maćeha.

 

POKRET ZA PLJEVLJA

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

Danilović: Vokalno prenemaganje i navodna principijelnost otvorilo velika vrata Đukanoviću

Ističe da su po dubini ostali svi koji su u dobrim odnosima sa palom vladom, …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.