ponedeljak , novembar 29 2021
Početna / Vijesti / Društvo / Policija blokirala izlaz iz Pljevalja kod “ Vektre- Jakic“

Policija blokirala izlaz iz Pljevalja kod “ Vektre- Jakic“

Nezadovoljstvo Predlogom Zakona o slobodi vjeroispovjesti, o kome je u toku skupstinska rasprava, dovelo je do protesta vjernika u Podgorici, na putevima u Beranama, Bijelom Polju i Pljevljima. Opozicija ocijenjuje da je Zakon uperen protiv srpstva u CG i partijskom stvaranju  Crnogorske pravoslavne crkve, nacinu vladanja na podjelama a za predstavnike vlasti Predlog je najvisi domet postovanja prava u kome nema otimanja imovine vec sestostepene pravne procedure uz jasnu izjavu DPS poslanika „da o crkvenoj imovini ne treba da se odlucuje van CG“.

-Ovo je politicki teatar u kome neko zeli da proizvede probleme u CG. Nepovjerenje stoji u ovoj sali i to je kljucni razlog naseg mimoilazenja, rekao je danas na skupstinskoj raspravi u Podgorici premijer Dusko Markovic dodajuci da prisustvo bezbjednosnih snaga na terenu nije adekvatno ali da je to procjena nadleznih organa.

Gradjansko nezadovoljstvo traje tokom cijelog dana. Pocelo je blokadom puta  na izlasku iz Berana koji porucuju da nece odustati dok se ne odustane od spornog Predloga Zakona o slobodi vjeroispovjesti. Zatim je blokiran put u Bijelom Polju. Dio Pljevaljaka je oko 18 sati blokirao put kod mosta na Djurdjevica Tari. Na terenu su policijske ekipe a doslo je do hapsenja Dragana Gazdica, kazu okupljeni.

Predstavnici pljevaljskog svestenstva kazu da imaju blagoslov vladike Metodija, koji je bio sa njima, koji je donio i blagoslove ruke Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Petra Cetinjskog. Sugradjani javljaju da je policija blokirala izlaz iz Pljevalja kod Vektre-Jakic.

Dok u crnogorskoj Skupstini traje rasprava o Predloga Zakona, gdje se vlast poziva na gradjansku drzavu, istorijske cinjenice, uvodjenje zakona i reda u drzavi dotle opozicioni poslanici isticu namjeru drzave da otme imovinu SPC sto je u suprotnosti sa evropskim i demokratskim zakonima, navodeci da je sa ostalim vjerskim zajednicima potpisan ugovor o zastiti katolicke, islamske i jevrejske imovine. Dok se raspravlja o istorijskim, pravnim argumentima poslanik Ranko Krivokapic se pozvao na logicko misljanje da imovina i sveci treba da budu svih nas, odnosno drzavni, te da crkva druge drzave ne moze biti vlasnik crnogorske imovine „ocu da idem u crkvu za koju znam da pripada imovini ovog naroda“, zakljucio je Krivokapic, ciji su poslanici dali podrsku Predlogu Zakona.

Vjernici se zgrazavaju politickog nasilja i cinjenice da po svim anketama, decenijama unazad, gradjani najvece povjerenje imaju u Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko primorsku a da to vlast ignorise. Ocigledno da kao sto je crnogorska vlast priznala nezavisno Kosovo za koje je bilo 15 odsto gradjana CG, po rijecima premijera Markovica, tako je skupstinska vecina, sa predstavnicima poslanika katolicke i islamske vjeroispovjesti, namjerila da „SPC dovede poznaniju prava“ tako sto se „vracaju sebi i vracaju svoje“, porucuju poslanici DPS.

Vladika Metodije

Vjernici SPC i policija

Vjernici na Mostu

Protest u Pljevljima

Protest u Bijelom Polju
Protest u Bijelom Polju
Protest u Beranama
Protest u Beranama

 

About Pljevaljske Novine

Pogledajte i

eu

Sedam eura za ulazak u EU

Građani Crne Gore jednom u tri godine moraće da plate naknadu za putovanja u zemlje …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *